Директор телеканалу ТВА Вадим Пелех: “У комунікації маємо замкнуте коло із закритістю міської влади”

Нещодавно Інститут масової інформації вивчав ситуацію з доступом до інформації у Чернівцях, досліджував – чи вчасно місцеві органи влади надають відповіді на інформаційні запити та як відбувається комунікація з громадою. Загалом критичних проблем не виявили та отримали чимало добрих відгуків від медійників. Та якщо відповіді на запити журналісти отримують протягом п’яти днів, то можливість записати оперативний коментар, або інтерв’ю з посадовцями мають не всі.

Про свободу слова, вибірковість та комунікаційні стіни спілкуємося з директором телерадіокомпанії  ТВА  Вадимом Пелехом.

 Вадиме, розкажіть як вам працюється в умовах війни та яка ситуація зі свободою слова?  З якими проблемами доводиться стикатися в роботі?

На початку повномасштабної війни було певне об’єднання зусиль влади та ЗМІ. До нас зверталися з проханням транслювати інформаційний марафон, соціальні ролики, оперативну інформацію тощо. Зрозуміло, що з самого початку, ми відгукнулися і разом з іншими об’єднали наші зусилля задля перемоги України.

Щодо свободи слова маємо ситуацію, коли влада починає зловживати вимушеною закритістю, або обмеженнями, які діють в країні. Якщо й раніше у Чернівецької міської ради були формалізовані стосунки з пресою, то тепер отримати оперативний коментар фактично нереально. Колись ми зверталися до будь-якого посадовця у  телефонному режимі, без проблем домовлялися за коментар. Тепер тільки через пресслужбу і то ще в кожному підрозділі своя пресслужба, свої піарники. Взагалі за останній час через пресслужбу Чернівецької міської ради нам не вдалося отримати жоден коментар. Відповідають тільки у повідомленнях, якщо телефонуєш – дзвінки скидають. У повідомленнях  маємо відповіді – всі на нарадах, або про це зараз немає що говорити, є ще варіант: ми опублікували інформацію, дивіться на сайті, більше ніхто нічого не скаже. Все ж залежить від ставлення влади й пресслужби до того чи іншого ЗМІ. Якщо раніше у нас були проблеми з комунікацією з Чернівецькою ОВА, то після зміни її очільника, отримуємо коментарі, жодного разу відмови не було.

З міською радою ж маємо катастрофічну комунікацію. Наприклад, ми готуємо сюжет про рух маршруток і не можемо дізнатися, де взяти затверджений графік руху. Враження – ніби це щось секретне. А потім ця інформація, яку ми не можемо отримати, з’являється в інших ЗМІ, наближених до міської влади. Ситуація є вкрай неприємною. Також нещодавно мали випадок, коли замість коментаря нам знову сказали: “Пишіть запит”. Написали. А через 5 робочих днів нам телефонують і кажуть, що не можуть надіслати відповідь на електронну пошту й нам потрібно в  департаменті її забрати. Також неодноразово просили у запитах надати відповідь у форматі інтерв’ю, на що нам кажуть, що вони самі вирішують у  якому форматі відповідати. Відтак ми вимушені робити сюжети фактично без коментарів від міської влади та пояснювати глядачам, що не отримали відповідей. А коли маємо замкнуте коло із закритістю міської влади. Єдиний варіант, який залишається для нас – це поспілкуватися з чиновниками на сесії міської ради.

–       Як виходите із цих комунікаційних проблем?

Ходимо на сесії, пишемо інформаційні запити, йдемо у департаменти. Нещодавно робили матеріал про перекриті тротуари, які ремонтують одночасно з двох сторін, а пішоходам взагалі неможливо пройти. Не могли отримати коментар від поліції, викликали патрульних бодай для фіксації правопорушення.

Маємо неприємні ситуації із забороною вести стрім із сесії Чернівецької міської ради. Було прохання від пресслужби не анонсувати й не транслювати сесії, в цілях безпеки. Хоча такого розпорядження міського голови не було. Власне ЗМІ із розумінням поставилися до прохання комунікаційників міської ради. Та нещодавно на сесію були винесені певні скандальні питання, депутати довго не могли зібратися, однак о 18.00, коли журналісти вже розійшлися обранці прийшли на сесію та почали приймати рішення. Ми вважаємо, що про роботу депутатів у турбо-режимі мають знати чернівчани, тож увімкнули трансляцію. Нам зателефонували з мерії з питанням навіщо ми увімкнули трансляцію. Я пояснив, що згідно з законом ми маємо право вести трансляцію. Також цікавим є той факт, що такі обмеження по трансляції стосуються виключно сесії міської ради. Власне як і передбачалося, трансляція сесії виявилася дуже актуальною та важливою для чернівчан.

Взагалі, зараз оперативно працювати стало вкрай важко. Єдине управління з яким маємо чітку на якісну комунікацію – це управління освіти. Решта – фактично недосяжні для деяких ЗМІ.

–       Чи були з початку повномасштабної війни випадки, коли ви зверталися до правоохоронних органів через перешкоджання журналістської діяльності?

Ні, останнім часом таких випадків не було.

–       З якого часу у вас не ладнається комунікація з міською радою?

З самого початку нової каденції. І протягом двох років ситуація, на жаль, не змінюється на краще.

–       Щодо запитів, чи отримуєте вчасно на них відповіді?

Отримуємо, як правило на п’ятий день. Хоча для телебачення вкрай важливими є оперативні коментарі, які ми не можемо отримати. Чомусь критика сприймається міською владою як особисті образи. Хоча це є аргументована критика. До прикладу, якщо ми ставимо прямі запитання: чому знімаються з тендерів одні фірми, натомість переможцями стають фірми, які на кожному замовленню мають надприбутки, то на ці питання треба просто відповідати, а не звинувачувати нас у заангажованості.

Для нас робота комунікаційників міської ради перетворилася на стіну. Вони не для  налагодження комунікації з медійниками, а для захисту тих на кого вони працюють. Тільки б не допустити нас.  А взагалі це не так мало б працювати. Водночас на ті заходи, які владі важливо висвітлити, ми отримуємо запрошення.

–       Яким бачите вихід із цієї ситуації та як, на вашу думку, можна покращити комунікацію з міською владою?

Необхідно всім зрозуміти для чого потрібна робота пресслужби. Влада має надати своїм комунікаційникам більше можливості для роботи із журналістами. У 90% коментар працівника пресслужби теж є важливим для сюжету. Але ні, їм не можна, а керівники не хочуть. Тож й маємо, що маємо.

Альона Чорна, регіональна представниця Інституту масової інформації в Чернівецькій області

Матеріал підготовлено в межах проєкту “Мережа медіаспостерігачів”, який виконує ІМІ за підтримки Freedom House. Зміст блогу є відповідальністю ГО “Інститут масової інформації” та його автора й необов’язково відбиває позицію Freedom House.

Реклама

Залишити коментар