Одесити проголосували за демонтаж пам’ятника Катерині II

В Одесі підрахували результати онлайн-опитування щодо долі пам’ятника російській імператриці Катерині II. Більшість учасників підтримали демонтаж.

Про це повідомляє пресслужба Одеської міської ради.

Голосування тривало з 20 вересня до 20 жовтня на порталі «Соціально активний громадянин». У ньому взяли участь 7796 користувачів.

Більшість учасників проголосували за демонтаж пам’ятника. Так, 3914 людей підтримали повний демонтаж пам’ятника, 18 — демонтаж лише скульптури імператриці, а 30 проголосували за те, щоб із пам’ятника зняти імперські символи.

Крім того, 2816 учасників виступили за те, щоб залишити пам’ятник на своєму місті, але доповнити його історичною інформацією щодо діяльності Катерини II.

Тепер питання щодо демонтажу мають винести на найближчу сесію Одеської міської ради.

Раніше дві петиції із закликом прибрати в Одесі пам’ятник російській імператриці Катерині II на сайті президента набрали необхідну кількість голосів. Зокрема, в одній із петицій згадали, як Катерина II ліквідувала Запорізьку Січ, затвердила кріпацтво та обмежувала використання української мови.

Глава держави у відповідь на це зазначив, що пам’ятник Катерині II встановили відповідно до рішення Одеської міської ради — саме тому він і звертається до міськради з проханням розглянути пропозиції підписантів петицій.

Згодом міський голова Одеси Геннадій Труханов виступив проти знесення пам’ятника Катерині II. Однак 5 листопада мер заявив, що голосуватиме за демонтаж пам’ятника та перенесення його до парку Імперського та Радянського минулого, який планують створити.

Реклама

Залишити коментар