Уряд звільнив Юрія Вітренка з «Нафтогазу»

Кабінет міністрів на своєму засіданні 1 листопада звільнив Юрія Вітренка з посади голови правління НАК «Нафтогаз України».

Про це повідомив народний депутат від фракції «Європейська Солідарність» Олексій Гончаренко.

На думку парламентаря, новим головою «Нафтогазу», скоріш за все, стане міністр розвитку громад та територій Олексій Чернишов.

“Кабмін проголосував одноголосно. Це говорить, що Вітренка зняли не зовсім через результати, а через політичну волю“, — вважає Гончаренко.

Вітренко був головою правління НАК «Нафтогаз України» з 29 квітня 2021 року, тобто пробув на посаді 1,5 року. У квітні цього року Кабмін уповноважив міністерку економіки Юлію Свириденко підписати із Вітренком новий річний контракт.

Перед призначенням Вітренка з посади звільнили його попередника Андрія Коболєва — попри те, що закон не дозволяє цього робити Кабміну, оскільки звільняти голову правління компанії може лише наглядова рада.

Причиною звільнення Коболєва уряд назвав незадовільні фінансові показники «Нафтогазу» за 2020 рік. Спершу члени наглядової ради «Нафтогазу» не погодилися з цим і подали у відставку, але 19 травня передумали — і уряд подовжив їхні контракти ще на рік.

Після цього Національне агентство з питань запобігання корупції (НАЗК) та голова наглядової ради НАК «Нафтогаз України» Клер Споттісвуд неодноразово ініціювали відсторонення Вітренка. З-поміж причин — скандальний Окружний адміністративний суд Києва, який призупиняв дію приписів про відсторонення.

Реклама

Залишити коментар