Рух 218 суден фактично заблоковано — Мінінфраструктури України

Рух 218 суден, які беруть участь у «зерновій ініціативі», фактично заблоковано. Україна не має дозволів від Спільного координаційного центру на проходження безпечним коридором і проведення інспекцій станом на неділю, 30 жовтня.

Про це заявили в Міністерстві інфраструктури.

Там розповіли, що ситуація з суднами така:

  • 22 завантажених чекають на вихід з українських портів;
  • 95 завантажених вже вийшли з українських портів і чекають на інспекцію для відправлення;
  • 101 чекає на інспекцію для входу до українських портів.

В міністерстві вкотре наголосили, що реалізація ініціативи має винятково гуманітарний характер, а Україна не порушила жодного з пунктів угоди й готова продовжувати збирати та відвантажувати агропродукцію, щоб забезпечувати глобальну продовольчу безпеку.

“Українська сторона не зупиняла рух вантажів через „зерновий коридор“, навіть попри російські військові атаки на портову та енергетичну інфраструктуру. Також було зафіксовано 15 випадків приближення російських БПЛА та літаків на заборонену дистанцію до цивільних суден, що беруть участь у ініціативі”, — заявили там.

Фактична блокада «зернового коридору» з боку рф розпочалася ще у вересні, коли кількість інспекцій штучно затягувалась і зменшувалась, нагадали у відомстві. Утворилася черга зі 176 суден, на борту яких були 2,1 млн агропродукції. З моменту виходу першого судна вдалося експортувати більш ніж 9 мільйонів тонн продовольства, з них понад 5 мільйонів — до країн Африки та Азії.

Реклама

Залишити коментар