Колишньому генералу СБУ Наумову повідомили про підозру у шахрайстві — ДБР

Правоохоронці повідомили колишньому генералу Служби безпеки України Андрію Наумову, який був начальником Головного управління внутрішньої безпеки СБУ, про ще одну підозру.

Про це у середу, 26 жовтня, розповіли у Держбюро розслідувань.

Наразі, крім ч. 4 ст. 191 та ч. 2 ст. 364 Кримінального кодексу України (привласнення, розтрата майна чи заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем; зловживання владою чи службовим становищем), Наумова підозрюють також за ч. 4 ст. 190 КК (шахрайство в особливо великих розмірах).

Санкція статті передбачає покарання у вигляді позбавлення волі на строк до 12 років з конфіскацією майна.

За даними слідства, протягом 2019−2021 років Наумов незаконно заволодів сумою понад 3,2 млн гривень.

“У 2019 році посадовець очолював одне з державних підприємств, але вирішив піти працювати до СБУ. Замість звільнення з державного підприємства чоловік повідомив працівникам відділу бухгалтерського обліку та звітності про те, що його нібито призвали на військову службу до СБУ. При цьому він влаштувався до СБУ не на призовом і мав звільнитися з попереднього місця роботи. Однак, завдяки неправдивій інформації, яку він надав, підприємство продовжувало виплачувати йому заробітну плату як призваному військовослужбовцю”, — розповіли у ДБР.

Таким чином, Наумов одночасно отримував зарплату як на державному підприємстві (приблизно 160 тисяч гривень на місяць), так і у СБУ.

Наразі Печерським районним судом щодо нього заочно обрано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою. На сьогодні Наумова, який втік до Сербії, оголошено у міжнародний розшук.

Тим часом правоохоронні органи України чекають відповідь на запит щодо його екстрадиції.

Наумов залишив країну 23 лютого, за кілька годин до початку російського вторгнення, у зв’язку з чим президент Володимир Зеленський назвав його “зрадником” і позбавив звання бригадного генерала.

У ДБР вважають, що він міг збирати і передавати російським спецслужбам дані, що становлять державну таємницю, зокрема щодо систем безпеки зони ЧАЕС, захопленої рф у перші дні повномасштабного вторгнення.

До СБУ Наумов керував держпідприємством Центр організаційно-технічного та інформаційного забезпечення управління зоною відчуження та фігурував у низці журналістських розслідувань про контрабандний імпорт та корупційні схеми на митниці.

Крім того, бувши у статусі начальника Головного управління внутрішньої безпеки СБУ, він придбав собі елітне майно, несумісне з офіційними доходами держслужбовця.

На початку червня колишній генерал був затриманий на прикордонному переході між Сербією та Північною Македонією з незадекларованими коштами: понад 600 тисяч євро, близько $125 тисяч готівкою та різними коштовностями.

Наразі він перебуває у слідчому ізоляторі Ніш за звинуваченням у відмиванні грошей.

Фото – “Схеми”

Реклама

Залишити коментар