Міська влада не зацікавлена у створенні повноцінного індустріального парку у Чернівцях, – Максим Бурбак

Чернівецька влада, демонструючи видимість підтримки інвестицій в економіку міста, насправді забалакує питання створення індустріального парку. Таку думку в ефірі програми «Постфактум» на телеканалі ТВА висловив Народний депутат двох скликань Максим Бурбак.

Проголосували депутати за створення Індустріального парку на вулиці Комунальників. Паркан у паркан з міським летовищем, – нагадав політик. – Я ж після цього рішення запропонував парі: ви не вставляєте палки в колеса «Гравітон», де також створюється індустріальний парк і побачимо, який з них швидше запрацює.

Натомість бачимо, що робиться усе, аби створення такого потужного майданчика для виробництва загубилося у паперових джунглях. По-перше – створення індустріального парку на базі колишнього заводу «Гравітон» не несе жодних витрат для міського бюджету. Створення комунального індустріального парку десь потягне на 40-50 мільйонів гривень тільки на стадії реєстрації і проектування. Ніхто доки не рахував, у скільки обійдеться підключення до електро- і газових мереж, каналізування, асфальтування…

Друге – створення індустріального парку в безпосередній близькості до летовища суттєво обмежує можливості розвитку Чернівецького аеропорту. І це не тільки розширення самої смуги, це й склади, парковки і інша розбудова інфраструктури на перспективу. Ну і третє – який інвестор зголоситься у нинішніх умовах створювати підприємство в безпосередній близькості до об’єкта критичної інфраструктури? Ми бачимо, як ворог обстрілює зараз об’єкти інфраструктури. Який банкір погодиться профінансувати таку інвестицію? Чи буде застрахована така інвестиція? І найголовніше. Навіть якщо почнуть там щось будувати – кожен крок потрібно буде погоджувати з Державіаслужбою, адже там  проходить зона прольоту і заходу на посадку літаків.

Тому я й запитую: навіщо усі ці складнощі? Тільки через те, що хтось на когось образився? У той час, як у Львові вже півтора десятки індустріальних парків, у Чернівецькій області зареєстровано три. Усі – у межах мого рідного 204-го округу, від якого я був мажоритарником. Натомість у  Чернівцях міська влада забудовників стала у неконструктивну позицію. А все тому, що їх цікавлять швидкі і прості рішення, а не стратегічні. Я розумію, що для цього потрібні знання певні моделі управління і міського розвитку.

Я наприклад не є фахівцем у бакалії та роздрібній торгівлі. Тому я не можу запропонувати владі такого, у чому не розуміюся.  Але є речі, такі як до прикладу система управління, де я маю певний практичний досвід. Це речі, які лежать на поверхні і працюють у інших містах. Тільки – не в Чернівцях. У нас і далі вигадують ровера. Як от – у питанні з індустріальним парком.

Реклама

Залишити коментар