Єврокомісія продовжила до 2024 року дію механізму про тимчасовий захист для українців

Єврокомісія вирішила продовжити щонайменше до березня 2024 року дію директиви про тимчасовий захист для українців, які через війну вимушено виїхали до ЄС.

Про це заявила комісарка з внутрішніх справ ЄС Ілва Йоганссон, передає «Укрінформ».

“Я думаю, те, що ми бачили сьогодні зранку (масований ракетний удар по Україні — ред.), зробило це дуже зрозумілим: важливо продовжувати приймати тих, хто має необхідність рятуватись у Європейському Союзі, — сказала єврокомісарка.

Також вона зробила друге оголошення, що стосується українців, які приїздять назад в Україну на тривалий час, але планують повернутися за повторної небезпеки. Зазвичай у разі довготривалого виїзду з ЄС людина втрачає статус біженця Євросоюзу та відповідний захист, тож за потреби повинна знову подавати документи на тимчасовий захист. Однак для українців вирішили зробити виняток.

У ЄС ухвалили рішення, що українцям не потрібно перереєстровуватися, коли вони повертаються в Європу. Українці зможуть зберегти тимчасовий захист. Вони лише мають повідомити місцевим органам влади у країні ЄС про те, що повертаються з України.

“Водночас вам не потрібно повертати вашу (реєстраційну) картку. Ви можете зберігати вашу реєстрацію. Вам потрібно лише повідомити, що ви повертаєтеся. Тож це спрощує рух, якщо вам буде необхідно рятуватися знову”, — пояснила Йоганссон.

Єврокомісарка також розповіла, що нині механізмом тимчасового захисту в ЄС скористалися 4,2 мільйона українців.

Реклама

Залишити коментар