За два роки кількість українців, які хочуть переїхати до США або ЄС, упала вчетверо

За два роки кількість українців, які готові переїхати у США або ЄС у разі отримання там громадянства, впала з 28% до 7%.

Про це йдеться в опитуванні Київського міжнародного інституту соціології, яке провели 7-13 вересня.

Так, респонденти питали у людей, чи поїхали б вони у США або ЄС для постійного проживання, якби їм там без умов надали громадянство. З жовтня 2020 року кількість людей, які б відмовилися від переїзду, зросла з 69% до 91%.

Приблизно 10% дорослих українців зараз перебувають за кордоном як біженці. Проте соціологи зазначають, що навіть якщо половина з них відповість на питання з опитування ствердно, зниження еміграційних настроїв усе одно буде значним — з 28% орієнтовно до 13%.

Водночас соціологи нагадують, що, згідно з опитуваннями українських біженців, більшість із них хочуть повернутися додому.

Про опитування

Його проводили методом телефонних інтерв’ю з використанням комп’ютера на основі випадкової вибірки мобільних телефонних номерів. Опитано 2000 респондентів, що мешкають у всіх регіонах України, крім Криму. 

Опитування проводили з дорослими громадянами України, які проживають на території України в межах, що контролювалися владою України до 24 лютого 2022 року. 

Зазвичай статистична похибка такої вибірки не перевищувала 2,4%. Соціологи кажуть, що через умови війни до неї додається певне систематичне відхилення, але отримані результати все одно зберігають високу репрезентативність і дозволяють досить надійно аналізувати суспільні настрої

Реклама

Залишити коментар