В Україні дозволили другу бустерну дозу COVID-вакцини всім охочим та вакцинацію дітей від 5 років

В Україні дозволили робити щеплення від коронавірусу дітям віком від п’яти років, а також другу бустерну дозу COVID-вакцини для всіх охочих.

Про такі зміни повідомив головний санлікар України Ігор Кузін під час брифінгу.

«Щоб якнайбільше людей могли захистити себе від госпіталізації та смерті в результаті COVID-19, ми дозволяємо другу дозу всім охочим. Окремо хотів би наголосити, що вакцинація зараз не лише про власний захист, вакцинуватися — це означає не створювати навантаження на лікарні, які мають рятувати життя нашим військовим», — зазначив він.

Кузін пояснив, що друга доза бустера дозволяється всім повнолітнім з інтервалом не менш ніж чотири місяці після першої бустерної дози.

МОЗ також затвердило нові схеми вакцинації відповідно до рекомендацій WHO, EMA та ECDC, Національної технічної групи експертів з імунізації.

Там пояснили, що інактивовану вакцину CoronoVac можна використовувати для бустерного щеплення після застосування інших вакцин.

За словами Кузіна, якщо людина отримала базовий курс вакциною Comirnaty, Moderna або будь-якою іншою вакциною, вона може отримати бустерне щеплення (як перше, так і друге) вакциною CoronoVac.

Також наказом зменшено мінімальні терміни між базовим курсом вакцинації та бустерною дозою. Тепер перший бустер можна зробити за п’ять місяців після завершення базового курсу. Раніше цей термін становив щонайменше шість місяців.

Дітям від 5 до 11 років робитимуть щеплення вакциною Comirnaty (Pfizer), постачання вакцин у необхідному дозуванні очікуються найближчим часом. Раніше в Україні було дозволено вакцинацію дітей віком від 12 років.

У МОЗ нагадали про важливість вакцинації на тлі зростання захворюваності на коронавірус. Зараз доступно майже 5 млн вакцин CoronaVac, близько 400 тисяч доз вакцини Pfizer і 30 тисяч вакцини Janssen.

Реклама

Залишити коментар