Депутат від «Слуги народу» Мазурашу зареєстрував у парламенті законопроєкт про можливість виїзду чоловіків за кордон за певну плату

Йдеться про документ № 8029, зареєстрований 13 вересня.

«Багато хто із заробітчан вже не передають і не привозять в Україну гроші, вони вже шукають варіанти, як змінити постійне місце проживання, не бачать своє і сім’ї майбутнє в рідній країні, а отже, ми втрачаємо ресурси (інвестиції в економіку) і людей», — зазначає автор проєкту.

Згідно з пояснювальною запискою до документа, необхідність платного дозволу виникає тому, що назріло питання консолідації зусиль всіх працездатних громадян, аби ефективніше протистояти агресору, швидше звільнити територію України від окупантів.

«За наслідками чисельних подібних звернень, та враховуючи критичну важливість підтримки громадян, які опинились у складних життєвих обставинах, зміцнення економіки (а отже, і обороноздатності), сприяння покращенню фінансового забезпечення ЗСУ, і виникла необхідність унормувати можливість виїжджати під час воєнного стану „військовозобов’язаним“ за кордон на умовах гарантованої підтримки ЗСУ», — йдеться у пояснювальній записці.

Мазурашу у своєму законопроєкті пропонує:

  • гарантійний внесок в державний банк в сумі 5 неоподаткованих мінімумів для працездатних громадян (наразі це 13 тис. грн), з якого щомісяця сума, яка дорівнює податкам з мінімальної зарплати (станом на тепер це 2697,5 = ЄСВ 22% — 1430,0 + ПДФО 18% — 1170,0 + військовий збір 1,5% — 97,5), буде перераховуватися на рахунок ЗСУ;
  • письмове підтвердження добровільного обов’язку поповнювати цей рахунок (з внеском) щомісяця на ту ж суму податків «з мінімалки» і дозвіл звідти перераховувати щомісяця кошти на рахунок ЗСУ.

У разі ухвалення таких змін очікується «гарантований позитивний ефект». Зокрема, відновляться інвестиції від заробітчан, які не боятимуться приїжджати додому, а з кожних 100 тисяч військовозобов’язаних громадян, які виїдуть під час воєнного стану за кордон на запропонованих умовах, майже 270 млн грн щомісяця буде потрапляти на рахунок ЗСУ.

Реклама

Залишити коментар