“Твоя кров може воювати”: українців закликають долучитися до національного руху на підтримку донорства

В Україні стартувала  національна кампанія “Твоя кров може воювати. Стань донором”.

Долучитись до  руху на підтримку добровільного і активного донорства закликають Український центр трансплант-координації разом з платформою ДонорUA . Стале забезпечення донорською кров’ю та її компонентами є запорукою національної безпеки та обороноздатності країни, особливо в умовах воєнного стану – зазначають у центрі.

До війни щороку донорської крові або її компонентів потребували понад півмільйона українців.   Зараз ці потреби в рази більші.  Також треба враховувати, що термін зберігання окремих компонентів крові нетривалий –  еритроцити можуть зберігатися до 42 діб, а тром-боцити – не більше 5 діб.  Тому  маємо дбати, щоб  запаси  крові були сталими”, – розповів Дмитро Коваль, генеральний директор Українського центру трансплант-координації

Є кілька варіантів, як стати донором

  • Звернутися безпосередньо до центру крові, якщо саме в цей день там очікують на донорів. Практично у кожному місті є центри крові або інші медичні заклади, де можна здати кров. Якщо в регіоні  знижується запас крові або виникає гостра нестача конкретної групи крові, медичні заклади повідомляють про це на своїх офіційних сторінках або в соцмережах.
  • Записатися телефоном у базу донорів у центрах крові свого міста. Всі медичні заклади, які роблять запаси крові, мають власну базу донорів і при потребі крові зв’язуються з ними. Список центрів крові можна знайти тут: https://www.donor.ua/centers.
  • Записатися онлайн в реєстр донорів. Кожен, хто бажає задонатити кров, може зареєструватися на відповідних веб-сервісах, внести туди всю необхідну інформацію і чекати повідомлення від координаторів. Внести свої дані можна на ресурсі: https://www.donor.ua/.

Важливо! Якщо центри крові не повідомляють про нагальну потребу, не варто створювати черги для здачі крові. Центри не можуть прийняти надмірну кількість людей і недоцільно робити забір великих об’ємів крові одномоментно. Долучення через реєстр дає змогу раціонально і організовано використовувати донорські та медичні ресурси.

Хто може стати донором?

Кожен дієздатний українець віком від 18 років. Серед обов’язкових вимог – маса тіла не менше 50 кг і відсутність протипоказань до донорства. Про протипоказання до донорства можна прочитати тут: https://utcc.gov.ua/blooddonor/.

Читайте також: У Новодністровську оновили приміщення відділення денного стаціонару

 

Реклама

Залишити коментар