Модульне житло для переселенців на Буковині: безплатне проживання на 2 роки

Модульне містечко планують звести у Вижницькому районі Чернівецької області. Адміністрація для цього вже виділила ділянку землі загальною площею трохи більше ніж 4 гектари.

Наразі здано в експлуатацію 2 будинки й добудовується ще один. Фінансування проекту забезпечують підприємці з Японії та приватні меценати. Ходили чутки, що завдяки легалізації азартних ігор на території України до проекту планують приєднатись і деякі міжнародні букмекерські контори. Але поки що грошей від них не надходило, тому все так і залишилося на рівні пліток у соціальних мережах.

Кожен із будинків буде мати площу 20 кв. м. Усередині житло повністю меблюють та забезпечують необхідними інженерними комунікаціями для максимально комфортного проживання. Окрім спальні, у будиночках є індивідуальна кухня, санвузол, душова кабіна. Для опалення приміщень встановлюються керамічні панелі. Вони працюють від електромережі й відрізняються високим рівнем енергоефективності.

Автором інженерних та архітектурних проектів для модульного містечка стала компанія Relocation:UA. Будівельні роботи довірені фірмі Simple Dim. Вона вже відома киянам, але перебазувалася до Вижниці зовсім недавно. На місці керівництво компанії набрало до штату буковинців. Їх серед загальної кількості працівників приблизно 70%. Податки компанія також сплачує до місцевого бюджету. Завдяки цьому вона повністю підтримується місцевою адміністрацією. За словами голови Вижницького товариства О. Чепіля, якщо таке житло матиме попит, то японські меценати готові сплатити за зведення кількох сотень аналогічних будинків. Переселенці зможуть проживати в таких помешканнях упродовж 2 років абсолютно безкоштовно. Щоправда, люди мають своєчасно оплачувати комунальні послуги. Надалі цей термін може бути збільшено. Але зараз діє правило, що після його закінчення місце проживання потрібно викупити. Вартість нерухомості для переселенців ще не сформована, але найімовірніше, вона буде суто символічною

Реклама

Залишити коментар