Ліз Трасс обрали новою прем’єр-міністеркою Великої Британії

Британську міністерку закордонних справ Ліз Трасс обрали новою очільницею Консервативної партії, яка автоматично стає прем’єр-міністеркою Великої Британії.

Про це повідомляє BBC.

За призначення Ліз Трасс віддали голоси 81 326 членів Консервативної партії (57,4%). Її опонент — ексглава Мінфіну Великої Британії Ріші Сунак — набрав 60 399 голосів.

У вівторок, 6 вересня, Трасс відвідає королеву у маєтку Балморал, де її офіційно призначать прем’єр-міністеркою. Тоді політикиня отримає офіційне запрошення для формування нового складу уряду.

Трасс стане третьою жінкою, яка очолить уряд Великої Британії в історії. До цього прем’єр-міністерками були Маргарет Тетчер та Тереза Мей.

7 липня Борис Джонсон оголосив, що йде у відставку після того, як міністри його уряду масово звільнялися. Джонсон обіймав посаду прем’єра з липня 2019 року, замінивши Терезу Мей.

Відставка Джонсона обговорювалась у Великій Британії вже давно. Останній скандал пов’язаний із сексуальними домаганнями з боку члена та заступника головного батога Консервативної партії Кріса Пінчера. Його звинуватили в тому, що він домагався двох гостей на приватній вечері наприкінці червня. Після цього Пінчер пішов у відставку, але навколо Джонсона спалахнув новий скандал.

А до цього Джонсона критикували за те, що члени його уряду влаштовували вечірки, коли у Великій Британії був жорсткий карантин.

На початку червня консерватори намагалися висловити вотум недовіри Джонсону та відправити його у відставку, але тоді він залишився на посаді.

До обрання очільницею Консервативної партії Трасс була міністеркою закордонних справ (з вересня 2021 року) та міністеркою у справах жінок та рівних можливостей (з вересня 2019 року). Вона активно підтримує надання Україні допомоги для війни з росією та підтримує запровадження санкції щодо російських політиків, бізнесменів тощо, причетних до вторгнення росії в Україну.

Також за час своєї політичної кар’єри Трасс була державною секретаркою з питань довкілля, головною секретаркою скарбниці, міністеркою юстиції та міністеркою міжнародної торгівлі.

На посаді прем’єр-міністерки вона обіцяє запровадити заходи для подолання зростання вартості життя. Під час своєї промови після оголошення результатів голосування Трасс заявила, що представить план щодо зниження податків і підтримки британської економіки після пандемії коронавірусу.

Реклама

Залишити коментар