МАГАТЕ залишить своїх представників на Запорізькій АЕС, – Гроссі

Гендиректор МАГАТЕ Рафаель Гроссі заявив, що агентство залишить своїх представників на Запорізькій АЕС, а сам він побачив “ключові речі”, які хотів побачити

Про це повідомляють в Дзеркалі тижня.

За словами Гроссі, за кілька годин роботи на станції місії вдалося зібрати “багато важливої інформації”. Крім того, він додав, що побачив “ключові речі”, які хотів побачити.

Раніше стало відомо, що місія має на меті провести інспекцію на Запорізькій атомній електростанції в Енергодарі, яку окупували російські війська. Про прибуття до ЗАЕС МАГАТЕ повідомило у власному твіттері. Представників агентства зустріли озброєнні російські військові.

До ЗАЕС місія МАГАТЕ їхала “сірою зоною” в напрямку до Енергодару в колоні з дев’ятьох машин  з написом “ООН”. Під час проїзду місії було чути постріли зі стрілецької зброї. До цього місія протягом декількох годин перебувала на блокпості у Василівці Запорізької області, очікуючи дозволу служби безпеки. Зі слів співробітників росатому стало відомо, що у разі прибуття на ЗАЕС Місії МАГАТЕ частину персоналу не буде допущено на територію станції.

У розвідці повідомили, що на Запорізькій атомній електростанції провели підготовку співробітників росатому до евакуації в Мелітополь. Щоб уникнути паніки серед працівників станції підготовка проводилась приховано. Евакуація пройшла у супроводі підрозділів Росгвардії, які о 7:00 колоною вирушили з Мелітополя в напрямку Енергодару.

Відомо, що Україна, яка звинувачує рф в тому, що її війська самі обстрілюють станцію та загрожують безпеці всього регіону, очікує, що візит МАГАТЕ стане першим кроком до деокупації та демілітаризації ЗАЕС.

росія, яка натомість звинувачує в обстрілах Україну, очікує від місії “об’єктивності”.

Реклама

Залишити коментар