США не передають Україні винищувачі, бо на це підуть роки — Пентагон

У Сполучених Штатах обговорюють постачання Україні винищувачів четвертого покоління. Однак насамперед у США зосереджені на тій допомозі, яка може швидко дібратися України.

Про це повідомив заступник міністра оборони США Колін Каль.

За його словами, поточним пріоритетом щодо авіації є постачання українцям те, що вони можуть використати з авіацією, яка у них вже є. Наприклад, Сполучені Штати передають ракети, наприклад, протирадіолокаційні, які можна запускати з МіГ-29.

«Що стосується, наприклад, літаків четвертого покоління, навіть якби ми надали їх зараз, вони б прибули лише через роки. Тому ми зосередилися на тому, що стосується їхніх винищувачів, що їм потрібно для підтримки поточних зусиль з утримання на сході та, можливо, переходу в контрнаступ», — сказав Каль.

Додає, що перемовини про постачання Україні винищувачів тривають. Обговорення відбуваються у тісній консультації з українцями. Як каже Каль, міністр оборони США доручив своєму офісу працювати з Об’єднаним штабом і Європейським командуванням над «формуванням майбутньої картини українських збройних сил на середньо- та довгострокову перспективу».

Крім того, заступник міністра прокоментував можливість передачі Україні боєприпасів із дальністю до 300 км. За оцінками Пентагону, на нинішньому етапі війни Україні потрібні боєприпаси з дальністю 70-80 км, які США вже передали.

«За нашою оцінкою, наразі їм не потрібні ATACMS для обслуговування цілей, які безпосередньо стосуються поточного бою. Ми продовжуватимемо перемовини з українцями про їхні потреби, але ми вважаємо, що зараз повинні зосередитися на GMLRS, а не на ATACMS», — зазначив Каль. 

Реклама

Залишити коментар