Як купити, обміняти та продати біткоїн (BTC) на WhiteBIT

Біткоїн є одним із найвпливовіших віртуальних активів із найбільшою часткою капіталізації на ринку криптовалют. Він є найбільш ліквідним активом. Тобто як купити криптовалюту, так і продати чи обміняти її легко. Причина цього полягає у тому, що транзакції із біткоїном вважаються найбільш анонімними серед усіх віртуальних активів, а також у широкоій розповсюдженості цього активу в світі.

Орієнтовність компаній та лідерів думок на прогрес біткоїну очевидна. Так, незважаючи на те, що Tesla Ілона Маска “злила” 75% своїх активів у липні 2022 року, інституціональні інвестори продовжують вкладатися у першу криптовалюту. Сьогодні навіть існують так звані “максисти”, до числа яких входить засновних Twitter Джек Дорсі чи власник Swan Bitcoin Корі Кліпстен, який побудував бізнес для впливових осіб чи підприємств, що мають інвестиційні плани на біткоїн. Варто зазначити, що незважаючи на те, що курс біткоїна до долара у травні значно впав, клієнти цієї компанії інвестували в закупівлю активу в червні вдвічі більше. 

Чому можливе використання біткоїну

Зазвичай одна транзакція з перерахунку біткоїну займає від кількох хвилин до години чи навіть більше. Втім, якби це було так, компанії, що приймають його як платіжний засіб, масово відмовлялися б від такої послуги.

Ключ у тому, що можливість сплачувати товари чи послуги у першій криптовалюті існує завдяки роботі сервісів, які пришвидшують підтверждження транзакцій у BTC. Крім того, подібні сервіси проводять операції напряму між платником і отримувачем, тобто вони на фіксуються у публічному блокчейні. А значить, стають більш анонімними. Таким чином, наприклад, працює технічне рішення Lightning Network.

Відповідно, оскільки зберігається анонімність, існує багато сервісів чи товарів, які можна купити, наприклад, у Даркнет за біткоїн. Втім, подібні операції є ризикованими.

З іншого боку, сплатити біткоїном сьогодні можна багато речей. Та зазвичай це закордонні сервіси, які працюють на світовому ринку.

Так, наприклад, першу криптовалюту приймає італійський дім моди Gucci, Subway та Sturbacks, а про моживість приймати криптовалюту у якості платежу у майбутньому розповідали в Uber. Якщо говорити про українські компанії, то, за даними з сайту Мінфіну, наразі це лише 14 імен, більшісь з яких надають туристичні послуги чи послуги з хостингу.

Саме тому у країнах пострадянського простору найактуальнішим способом використання біткоїну вважається власне купівля, продаж та обмін.

Як купити або обміняти Bitcoin на WhiteBIT?

Українські біржі криптовалют зазвичай надають кілька способів для купівлі чи продажу біткоїну.

Так, на WhiteBIT можна купити чи продати біткоїн, здійснивши обмін на криптовалюту чи фіатних коштів на біткоїн через вкладку “Обмін”.

Тут треба здійснити кілька кроків:

  • якщо ви плануєте користуватися гривнею, доларом чи іншою фіатною валютою, пройти попередню верифікацію документів. Якщо користувач має власний кабінет у Дія, біржа криптовалют перевірить документи за кілька хвилин;
  • після авторизації на сайті, поповнити баланс або криптовалютою, або фіатом. Для цього у вкладці “Баланси” обрати “загальний”, і біля бажаного активу обрати “поповнити”;
  • скористатися або переказом з гаманця на гаманець WhiteBIT, або поповнити рахунок, скажімо, гривнею (з 0% від monobank та 1,5% – від інших банків);
  • переказати кошти, які будуть використовувтаися для купівлі біткоїну, з основного на торгівельний баланс, після чого перейти у вкладку “обмін”, ввести суму та  підтвердити операцію.

Другий спосіб – через торговий термінал. Треба обрати торгову пару, наприклад, USDT / BTC (тобто ви купуватимете біткоїн за тезер), і перевести кошти з основного на торгівельний баланс. Наступна дія – обрати ордер, за допомогою якого ви купуватимете криптовалюту. Для більш швидкої та простої операції зазвичаю використовуються два.

  1. Так, якщо необхідна швидка операція за останнім курсом біткоїну – треба обирати ринковий, тобто market, ордер.
  2. Якщо трейдер бажаю виставити свій курс купівлі, він вказує цю інформацію у відповідному полі лімітного (limit) ордеру, після чого заявка потрапляє в біржовий стакан і чекає на свого продавця.

Як продати Bitcoin на WhiteBIT?

Для продажу біткоїну на WhiteBIT зазвичай користуються саме торговим терміналом. За аналогією із купівлею, треба переказати кошти з основного на торгівельний баланс, попередньо обравши пару для біткоїну. Тобто актив, в якому ви хочете отримати сплату за свої біткоїни.

Далі обрати тип ордеру. На відміну від купівлі, для продажу активу частіше використовуються більш складні ордери, які дають більше можливостей для вигоди трейдеру.

Так, використовуючи Stop market order можна встановити вартість біткоїна, по досягненні чи подоланні якої ордер має активуватися. Після чого заявка додається у біржовий стакан та біткоїн продається по ринковій вартості. На Stop limit order можна заздалегідь зазначити стоп-ціну та лімітну ціну. Коли досягається зазначена трейдером стоп-ціна, ордер додається у стакан заявок та повністю чи частково виконується

Реклама

Залишити коментар