Окупанти передали на незаконне усиновлення понад тисячу дітей з Маріуполя — МЗС

За інформацією Управління з питань сім’ї та дитинства міста Краснодар, понад 1000 українських дітей із тимчасово захопленого Маріуполя незаконно передали стороннім людям у росії. Україна закликає міжнародне співтовариство та ООН засудити таке викрадення дітей.

Про це повідомляє Міністерство закордонних справ України.

Понад тисячу українських дітей передали стороннім людям у Тюмені, Іркутську, Кемерово та Алтайському краї. Ще понад 300 дітей нині утримуються в спеціалізованих закладах Краснодарського краю.

У МЗС України наголосили, що таке викрадення дітей з території України та передання на незаконне усиновлення росіянам грубо порушують Женевську конвенцію про захист цивільного населення під час війни від 1949 року. Вона передбачає зобов’язання держави-окупанта не змінювати громадянського статусу дітей. Також окупанти порушують Конвенцію ООН про права дитини від 1989 року.

«Закликаємо міжнародне співтовариство, зокрема ООН, засудити злочини росії проти дітей на території України, що й досі тривають, а також вжити негайних заходів проти Москви задля припинення її зухвалих порушень норм міжнародного права», — заявили у міністерстві.

Там наголосили, що усі українські діти, які були незаконно переміщені на територію росії, мають бути повернуті до їхніх батьків або законних опікунів.

Українська сторона продовжить документувати злочини російських військовослужбовців та високопосадовців, щоб притягнути їх до кримінальної відповідальності.

Реклама

Залишити коментар