Коли інші міста активно готують своїх городян до екстремальних умов виживання взимку, в Чернівцях годують оптимістичними прес-релізами, – Максим Бурбак

Максимально мобілізуватися для ефективного проходження опалювального сезону закликав чернівецьку владу Народний депутат двох скликань Максим Бурбак. У програмі «Постфактум» на телеканалі ТВА політик спрогнозував, які виклики несе газовий шантаж росії і як можна протистояти цьому шантажу агресора.

– Я переконаний що зараз саме головне завдання уряду і органів місцевого самоврядування, щоб наші громадяни пройшли безпечно опалювальний сезон, який буде надважким! І до речі, я погоджуюсь, що це буде найтяжчий опалювальний сезон в новітній історії України, – наголосив політик. – Логічно, що особливо взимку всі ми будемо відчувати наслідки російської агресії і оцього газового шантажу. Так, у цих умовах уряд поставив завдання утримати ціни на комунальні послуги – заборонено піднімати їх вартість для населення. Але чим дорожнеча енергоносіїв і газовий шантаж росії виллється для бізнесу, для підприємців України? Вони ж сплачуватимуть за газ ринкову ціну, яку обов’язково закладуть у вартість виробленої продукції і наданих послуг.

Я переконаний, що у такій ситуації уряд змушений буде звертатися до органів місцевого самоврядування, щоб вони також допомагали своїм мешканцям пройти опалювальний сезон.

Яким чином можна це зробити, і яким чином мала би допомагти місцева влада? Ми вже неодноразово говорили про можливість надання певних субсидії на місцях. Про розробку механізму таких місцевих субсидій для соціально вразливих верств населення ми ще рік назад говорили у цій же студії! Але наша влада традиційно почне рухатися, коли випаде сніг. Хоча я переконаний, що по-перше влада повинна вже зараз, відкрито і чесно публічно сказати, як проходить підготовка до опалювального сезону і правдиво розповісти городянам, які можуть статися надзвичайні заходи під час його проходження – у разі відключення електроенергії; у разі недостачі газу в повному обсязі… Тобто те що, зробив міський голова Києва Віталій Кличко, міський голова Львова Андрій Садовий. Який досить інформативно сказав у своєму зверненні – що час заготовляти дорога як мінімум, час виготовляти буржуйки… А по-друге, від очільників цих міст я почув практичні поради комунальників -як пройти період коли відключиться світло, що необхідно треба тримати в хаті – і сухий спирт, і світильники на батареях – тобто оце було видно що комунальної служби Львова готуються до складного періоду. Мені цікаво було б, щоб керівники ОСББ у Чернівцях провели зустрічі зі своїми мешканцями, де б обговорювали питання сезону опалення в Чернівцях. Замість всього цього бачу велике повідомлення на телеграм каналі міської ради, що Теплокомуненерго промило два котли! Так це дуже потрібно, але де відповіді чи рекомендації на основні питання проходження опалювального сезону ? Бо ж може бути така ситуація, коли населення не буде платити за комунальні послуги. І якщо вже є дефіцит бюджету Теплокомуненерго  але ж мережі в холод не можуть зупинитися. З іншого боку – ми не повинні забувати про якісь альтернативні джерела енергії. Я маю, що комунальники думають про це, але нажаль нічого не чую від них.

І от одного зимового дня у сесійній залі з’явиться керівник Теплокомуненерго і скаже що в нас діра в бюджете 100 мільйонів гривень. І якщо нам зараз міський бюджет ці гроші не надасть, система зупиниться і замерзне. «Дайте нам гроші, нам треба платити за газ!». Тобто все, як і в попередні роки. Але хвилинку. У нас же прийшла нова команда менеджерів, котрі ще під час виборчої кампанії обіцяла, що «ми не будемо користуватися методами попередників». А у підсумку повертаємося до дотації комунального підприємства.  

А я пропоную вам просту порад, якщо вона вам потрібна. Зробіть систему і механізм місцевих субсидій! Наприклад якщо тепловики просять 50 мільйонів гривень для того, щоб заплатити за газ, то чому ж ці 50 мільйонів гривень не дати як субсидію соціально вразливим чернівчанам з призначенням – для проплати чернівцітеплокомуненерго. І через мешканців ті гроші загнати на підприємство. Ви допоможете і громадянам міста Чернівці, і комунальному підприємству. А ось це «коліно» потрібне для того, щоб дисциплінувати платників.

Нагадаю, саме урядом Арсенія Яценюка, в якому я працював, ще у 2015 році була впроваджена система допомоги громадянам через механізм субсидій. Тоді, дай Бог пам’яті, біля 70 мільйонів домогосподарств в Україні користувалися цими субсидіями.

Тобто, механізми допомоги і порятунку є, просто треба їх задіяти, а не чекати снігу, склавши руки.

Реклама

Залишити коментар