Ердоган обговорить з путіним провокації рф на Запорізькій АЕС

Президент Туреччини Реджеп Тайіп Ердоган має намір обговорити з главою кремлівського режиму володимиром путіним провокації російських військових на Запорізькій АЕС.

Як повідомляє CNN, про це він заявив за підсумками тристоронніх переговорів у Львові за участю українського лідера Володимира Зеленського та генерального секретаря ООН Антоніу Гутерріша.

Ердоган зазначив, що загрозі аварії на ЗАЕС можна запобігти, якщо прибрати звідти військову техніку та провести розмінування.

«Бо це загроза. Я сказав: „Ми не хочемо пережити новий Чорнобиль“. Ми обговорюватимемо це питання з Путіним, і ми проситимемо його конкретно про це, щоб Росія виконала свою роль у цьому плані як важливий крок для миру в усьому світі. Їм потрібно зробити цей крок», — наголосив він.

При цьому Ердоган наполягає, що до вирішення цієї проблеми обов’язково мають приєднатися фахівці МАГАТЕ

«Міжнародне агентство з атомної енергії має уважно стежити за цією роботою і взяти на себе певний тягар. Це потрібно зробити», — додав турецький президент.

Російські війська захопили ЗАЕС ще у перші тижні повномасштабного вторгнення, 4 березня. Внаслідок цього працівники електростанції опинилися у заручниках.

Окупанти використовують її для прикриття своєї військової техніки, оскільки ЗСУ не можуть завдавати ударів у відповідь, щоб не пошкодити ядерні реактори.

Водночас війська рф самі неодноразово влаштовували провокації з обстрілами ЗАЕС і навіть погрожували підірвати її у разі наступу українських військ.

Реклама

Залишити коментар