Бурбак запропонував Клічуку парі: який індустріальний парк відкриється першим у Чернівцях – приватний чи комунальний

Народний депутат двох скликань Максим Бурбак запропонував міському голові Чернівців Роману Клічуку та його команді укласти парі щодо того, який індустріальний парк зможе швидше відкритися у нашому місті за однакових стартових умов – від приватного інвестора, чи у вигляді ще одного збиткового комунального підприємства. Дискусія щодо майбутнього індустріальних парків розгорнулася в ефірі програми «Постфактум» на телеканалі ТВА.

– Завдячуючи нововведенням, законодавством тепер передбачено, що індустріальні парки можуть створювати і приватні структури, – наголосив Максим Бурбак. – Тому я переконаний, що підприємство «Гравітон», яке пройшло вже всі кола бюрократичних погоджень і в Новодністровську вони вже зареєстрували такий парк, тепер ініціюватиме реєстрацію індустріального парку і в Чернівцях. І це навіть при тому, що депутати міськради, серед яких і пан Бостан (який зараз розповідає про перспективи таких індустріальних майданчиків) не голосували за перевід землі Гравітону під виробничі потреби. Так ви за інвесторів і за релокацію, чи ви за те, щоб на зборі податку за землю сидіти і потім розкидати його на косметичний ремонт доріг?

Тому у мене є така пропозиція. Якщо влада погодиться, давайте зафіксуємо дедлайн 1 вересня і  запускаємо процедури – створення індустріального парку як комунального підприємства Чернівецької міської ради, і створення приватного індустріального парку. І давайте потім прозвітуємо – у кого швидше вийде, щоб цей парк запрацював, у кого дешевше для міського бюджету, скільки видатків піде на одну форму індустріального парку і на іншу. І тоді побачимо, хто був правий.

Законодавець чітко передбачив пільги для підприємств, які будуть розташовані в індустріальному парку. По-перше, одна з головних – це звільнення від податку на прибуток на 10 років. Друге – звільнення від оподаткування та податку на додану вартість для обладнання яке завозиться з-за кордону. Але законом передбачено, що існують і місцеві пільги, органів місцевого самоврядування, які є ініціаторами створення індустріального парку. Пане Романе, скажіть, будь ласка, які пільги з місцевих податків ви будете надавати у місті Чернівці? Бостан вам про це підготував доповідну, чи просто підставив вас цією презентацією черговий раз?

Бо хочу розповісти тут і про другу підставу.

У мерії на презентації проекту парку було сказано, що після цієї презентації будуть радитись з експертами, з громадськістю, після чого винесуть проект на сесію. Я собі так розумію зі свого маленького управлінського досвіду, що з експертами треба радитись «до того як». Але от найцікавіше – я ознайомився з проектами рішень ХХІ сесії міської ради. На цій сесії, яка вже відбулася, розглядалося питання «відведення земельної ділянки за адресою провулок комунальників 1, біля комунального підприємства «міжнародний аеропорт Чернівці». Виходить, що ви вже в зал виносили це питання і депутати провалили його.

То скажіть мені будь ласка, Сергій Бостан, навіщо ви вводите в оману Романа Клічука?

І ще найцікавіше. Ще у 2016 році Чернівецька міська рада отримала звернення від Гравітону, с ініціативою створення індустріального парку. Але тоді виконком, підконтрольний Василю Продану, зробив все для того, щоб цього парку не було на Гравітоні і тоді якраз запропонували іншу ділянку, лиш би не там. І от нинішня влада підхопила ініціативу папєрєдників, яких сама критикувала, і ще на початку червня цього року вирішила, що індустріальний парк має бути саме біля аеропорту. Тобто два місяці ви вже знаєте де буде розташований парк, де ви вже його собі поставили, а зараз ви хочете проводити, чи точніше – імітувати громадське обговорення?

Уся ця «мишача вовтузня» приведе у підсумку до того, що Львів, Тернопіль, Івано-Франківськ – усі окрім Чернівців скористаються можливостями з релокації і прийматимуть у себе підприємства. Створюючи умови для розвитку, а не демонструючи палацові ігри, як у Чернівцях.

Реклама

Залишити коментар