НБУ розширив можливості для громадян, які займаються волонтерською діяльністю

НБУ розширив можливості для громадян, які займаються волонтерською діяльністю, запроваджені ще у квітні 2022 року.

Національний банк додав рації до переліку товарів військового призначення, для придбання яких будь-який громадянин може купити іноземну валюту в банку та переказати її за кордон у межах щомісячного ліміту в 400 тис. грн (в еквіваленті).

Для того, щоб скористатися цим лімітом, громадянам достатньо надати банку угоду/інвойс/рахунок-фактуру та перевести гроші засобами SWIFT.

Також Національний банк дав змогу банкам не обмежувати чинним лімітом у 100 тис. грн розрахунки фізичних осіб гривневими платіжними картками у торгівельних мережах за кордоном для придбання товарів військового призначення (якщо волонтерська діяльність є притаманною для цього громадянина та обсяг операцій за його рахунками до 21 липня 2022 року перевищував еквівалент 100 тис. грн на місяць).

Для того, щоб розраховуватися у торгівельних мережах гривневою платіжною карткою за кордоном для придбання товарів військового призначення поза межами ліміту у 100 тис. грн на місяць волонтеру потрібно:

• у випадку, якщо сума операції перевищує 400 тис. грн на місяць у еквіваленті, подати до банку лист від держоргану або військової частини щодо співпраці з волонтером та замовлення товарів відповідного призначення;

• надати банку орієнтовну вартість товару та строки виконання замовлення, а також проінформувати банк про збір коштів з метою оплати продукції.

Якщо у банку є інформація (зокрема з відкритих джерел) щодо недобросовісної волонтерської діяльності фізособи, він може відмовити їй у подальшому проведенні таких операцій в обсязі, що перевищує 100 тис. грн на місяць.

Перелік товарів є таким самим, як і для закупівлі через SWIFT-переказ у межах ліміту 400 тис. грн (в еквіваленті). 

Крім того, юридичні особи та фізичні особи-підприємці, як здійснюють зовнішньоекономічну діяльність, можуть закуповувати товари військового призначення без обмежень (у загальному порядку, передбаченому для учасників зовнішньоекономічної діяльності).

Реклама

Залишити коментар