Колишнього народного депутата засудили до 15 років за ґратами за вбивство конкурента — ОГП

Колишнього народного депутата України Олександра Шепелєва засудили до 15 років ув’язнення за організацію умисного вбивства голови наглядової ради «АвтоКразБанку» Сергія Кириченка у 2003 році.

Офіс Генпрокурора повідомив, що сторона обвинувачення довела в суді: депутат України V та VI скликань Верховної Ради організував умисне вбивство голови наглядової ради «АвтоКразБанку» Сергія Кириченка, яке було вчинене за попередньою змовою групою людей з корисливих мотивів. У такий спосіб депутат, який на той час був власником закритого акціонерного товариства, усував конкурента у сфері надання банківських послуг.

Колишнього народного депутата засудили до 15 років позбавлення волі з конфіскацією всього особистого майна, окрім житла. Вирок набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо таку скаргу не подавали.

Крім того, Київський апеляційний суд зараз переглядає вирок Деснянського райсуду Києва щодо цього ексдепутата, за яким його визнали винним у наданні неправомірної вигоди службовій особі та втечі з-під варти. За цією справою його засудили до 7 років позбавлення волі з конфіскацією всього особистого майна.

Прокуратура не вказує імені народного депутата, Оболонський райсуд Києва називає його «банкіром Ш.» Однак відомо, що саме Шепелєва засудили до 7 років ув’язнення за хабар і втечу з-під варти у 2020 році.

Шепелєв був народним депутатом V-VI скликань — спочатку від «Блоку Юлії Тимошенко», а потім перейшов до «Партії регіонів». В Україні Олександра Шепелєва підозрюють у вчиненні низки особливо тяжких і тяжких злочинів. Його звинувачували в розкраданні коштів «Родовід Банку» та замовленні кількох убивств, зокрема банкіра Сергія Кириченка у 2003 році та полковника МВС Романа Єрохіна у 2006-му, а також замаху на вбивство банкіра Сергія Дядечка у 2012 році.

Уперше Шепелєв був оголошений у розшук у січні 2013 року. Він утік до Угорщини, яка в березні 2014 року видала його Україні. Однак у липні того ж року Шепелєв утік з лікарні до росії разом з охоронцем. 

У березні 2015 року Шепелєва затримали російські правоохоронці, суд дозволив екстрадувати його в Україну. У квітні 2015-го Генеральна прокуратура України звернулась до росії з запитом про видачу Шепелєва. А втім, екстрадиція так і не відбулась, у серпні 2016 року він був звільнений з російського СІЗО. Вже у 2018 році Шепелєва затримали в Україні.

Реклама

Залишити коментар