Нейтралітет Китаю кращий за приєднання до росії – Зеленський

Президент Володимир Зеленський у середу, 3 серпня, заявив, що хотів би, щоб Китай приєднався до об’єднаної світової позиції щодо повномасштабної війни росії проти України.

Як повідомляє Офіс президента, під час спілкування зі студентами та викладачами австралійських вишів глава держави сказав, що Китай зараз «балансує» і дотримується нейтралітету.

«Я скажу чесно, що цей нейтралітет набагато кращий, ніж якби Китай приєднався до Росії. Я вірю, що суспільство Китаю, народ цієї держави зробить розумний вибір. Все ж таки для нас важливо, щоб Китай не допомагав Росії», — зазначив Зеленський.

Останнім часом між Китаєм і США посилилася напруга на тлі візиту на Тайвань речниці Палати представників Ненсі Пелосі, який завершився 3 серпня. Це перша поїздка представника США такого рівня на демократично самоврядний острів з 1997 року.

28 липня китайські державні ЗМІ повідомили, що глава Китаю Сі Цзіньпін попередив президента США Джо Байдена про наслідки «втручання» у справи Тайваню, заявивши, що голова Білого дому “грається з вогнем”. Пекін попередив Вашингтон про неприпустимість візиту Пелосі на Тайвань. Країна-агресор РФ підтримала позицію Китаю і назвала візит Пелосі “провокацією”.

Довідка:

Тайвань є частково визнаною державою, яку Китай вважає своєю територією. Тайвань керується демократичним урядом і вважається одним із чотирьох «азійських тигрів» — найуспішніших економік регіону. Офіційний Пекін категорично проти спроб будь-яких країн встановлювати відносини з Тайванем або відвідувати острів. США визнають легітимність КНР як єдиної держави, але водночас продовжують розвивати зв’язки з островом.

Реклама

Залишити коментар