На Запорізькій АЕС, яку захопили росіяни, порушені всі заходи ядерної безпеки — МАГАТЕ

На Запорізькій атомній електростанції, яку на початку березня захопили росіяни, порушені всі заходи ядерної безпеки, зокрема ланцюг постачання запчастин та обладнання був перерваний.

Про це гендиректор МАГАТЕ Рафаель Гроссі заявив в інтерв’ю Associated Press.

За його словами, ситуація на станції стає дедалі небезпечнішою. Гроссі каже, що на захопленій ЗАЕС порушені всі принципи ядерної безпеки, оскільки станція розташовується у зоні бойових дій та зазнала обстрілів на початку повномасштабної війни.

Попри те, що станцію захопили російські окупанти, там продовжує працювати український персонал. А це може призводити до насильства, сказав Гроссі. За його словами, МАГАТЕ має певні канали спілкування з персоналом, але вони непостійні.

Також гендиректор сказав, що ланцюг постачання обладнання та запчастин був перерваний. Він укотре наполягає, що експерти МАГАТЕ мають провести інспекції на станції, аби переконатися, що ядерний матеріал під захистом.

Українська ж сторона відмовляла Гроссі у візиті на станцію — оскільки відвідати її буде можливо лише після того, як вона повернеться під контроль України. Будь-які інші відвідини ЗАЕС українська сторона вважає легітимізацією окупантів.

Реклама

Залишити коментар