Глава МЗС Бельгії, яка їздила до окупованого Криму, написала Кулебі про підтримку територіальної цілісності України

Новопризначена очільниця МЗС Бельгії Хаджа Лябіб, яка у липні 2021 року відвідувала окупований Крим, не пояснивши, як вона туди потрапила, написала листа главі МЗС України Дмитру Кулебі, де заявила про необхідність поважати територіальну цілісність України в межах її міжнародно визнаних кордонів.

Про це йдеться у відкритому листі Лябіб на сайті МЗС Бельгії.

Міністерка привітала українців з Днем державності та підтвердила «непохитну солідарність і повну підтримку» України з боку Бельгії, а також «глибоку дружбу, яка об’єднує дві країни».

«Україна є незалежною та суверенною державою […] Територіальна цілісність України в межах її міжнародно визнаних кордонів повинна повністю поважатися. Ці кордони охоплюють усі території України, серед яких Крим і Донбас, які зараз перебувають під незаконною окупацією рф безпосередньо або через маріонеткові режими», — йдеться у листі міністерки.

Хаджа Лябіб також засудила агресію рф проти України, підтримала боротьбу з воєнними злочинами та заявила про намір продовжувати надавати політичну, економічну, військову та гуманітарну підтримку України.

«І ми будемо поруч, коли справа дійде до відновлення вашої країни після війни та підтримки України у здійсненні необхідних реформ на шляху до її європейської долі […] Я сподіваюся, що найближчим часом матиму можливість відвідати Київ, щоб особисто висловити нашу підтримку та обговорити з вами, як можна не тільки продовжити, але й зміцнити нашу майбутню співпрацю», — пише міністерка.

Колишня журналістка Хаджа Лябіб стала міністеркою закордонних справ Бельгії 15 липня, замінивши на посаді Софі Вільмес. Однак ЗМІ звернули увагу, що у липні 2021 року вона відвідувала окупований Крим — про це свідчать дописи у соцмережах та коментарі Лябіб у медіа.

24 липня 2021 року вона опублікувала в Instagram повідомлення про приїзд до окупованого Криму. Тоді Лябіб приїздила на фестиваль «Глобальные ценности», організований Севастопольським академічним російським драматичним театром імені Луначарського. Пізніше у коментарях у медіа вона наголошувала, що фестиваль був головною метою поїздки до окупованого Криму.

Журналісти розпитували її про поїздку та статус півострова, спитавши, звідки вона повертається, з «України чи росії». Лябіб не дала чіткої відповіді, але сказала, що «аби приземлитися в аеропорту Сімферополя, потрібна російська віза».

У МЗС України заявили, що ведуть діалог із бельгійською стороною щодо поїздки Лябіб для встановлення всіх обставин та ухвалення рішень щодо подальших двосторонніх контактів.

Реклама

Залишити коментар