Нафтогаз заявляє про дефолт за єврооблігаціями

НАК «Нафтогаз» в останній день пільгового періоду не виплатив борги власникам єврооблігацій, що означає дефолт компанії. Там наголошують, що на такий крок пішов уряд.

Про це йдеться у заяві пресслужби «Нафтогазу».

Там розповіли, що 21 липня Кабінет міністрів своїм розпорядженням зобов’язав посадових осіб компанії вчиняти будь-які дії щодо єврооблігацій тільки після окремого погодження таких дій з Кабміном.

В «Нафтогазі» кажуть, що після цього зверталися до уряду щодо дозволу на виплати єврооблігацій і вказували на наявність на рахунках коштів, достатніх для виплат. А також описали ризики й негативні наслідки для «Нафтогазу» та країни у випадку «жорсткого дефолту» за єврооблігаціями компанії.

«Своєю чергою КМУ не надав посадовим особам “Нафтогазу” дозволу виконати зобов’язання перед держателями єврооблігацій щодо здійснення необхідних платежів для сплати основної суми і відсотків (щодо випуску 2022) та відсотків (щодо випуску 2024 року)», — йдеться у заяві.

І зазначається, що таким чином уряд пішов на дефолт за єврооблігаціями «Нафтогазу», оскільки невиконання зобов’язань практично позбавило компанію доступу до міжнародного ринку капіталу.

«КМУ своєю забороною на їх виплату фактично взяв на себе повну відповідальність за залучення коштів, необхідних для імпорту природного газу для проходження опалювального сезону 2022/2023», — вважають у «Нафтогазі».

Як пише «Економічна правда» з посиланням на свої джерела, відмова уряду зумовлена нерозумінням з боку іноземних партнерів України, чому за умови замороження виплат за державним боргом, приватні інвестори продовжують отримувати кошти. Кабмін очікує, що «Нафтогаз» діятиме за прикладом «Укренерго» та «Укравтодору», які також розпочинають процес реструктуризації боргів.

Реклама

Залишити коментар