ВООЗ оголосила спалах мавпячої віспи надзвичайною ситуацією в галузі охорони здоров’я

Генеральний директор Всесвітньої організації охорони здоров’я Тедрос Аданом Гебреїсус оголосив, що спалахи мавпячої віспи у низці країн є надзвичайною ситуацією в галузі охорони здоров’я, яка має міжнародне значення. Це означає, що країни світу зобов’язані оперативно реагувати на оголошення ВООЗ щодо цього захворювання.

За даними ВООЗ, з 1 січня по 20 липня 2022 року зафіксовано 14 533 підозр на зараження та підтверджених випадків мавпячою віспою, зокрема 5 летальних (три смерті в Нігерії та дві — у Центральноафриканській Республіці).

У 2022 році захворювання зафіксували у 72 країнах по всьому світу. Наразі поширення мавпячої віспи відбувається і в країнах, де раніше це захворювання не виявляли. Найбільшу кількість випадків зареєстрували в країнах європейського та американського регіонів ВООЗ. Для порівняння, на початку травня 2022 року було зафіксовано 3 040 випадків у 47 країнах.

Більшість зареєстрованих випадків мавпячої віспи наразі припадає на чоловіків, які мають секс з чоловіками, і була виявлена в міських районах. Траплялися також випадки зараження дітей без відомого епідеміологічного зв’язку з іншими хворими. Низку випадків зареєстрували й поміж медпрацівників.

Гендиректор ВООЗ оголосив 4 пакети рекомендацій щодо спалаху мавпячої віспи з огляду на епідеміологічну ситуацію та можливості країни.

Так, до першої групи включають країни, де мавпячу віспу в людей (або віспу загалом) не виявляли довше за 21 день.

Цим країнам ВООЗ рекомендує зробити базову підготовку до можливого поширення захворювання: забезпечити відповідні тести, посили обізнаність серед медиків та груп населення, з-поміж яких в інших країнах виявляють зараження. Це особливо (але не винятково) стосується чоловіків, які мають секс з чоловіками, людей із кількома сексуальними партнерами, а також людей у дотичних групах ризику (наприклад, працівників секс-індустрії, трансгендерів тощо).

Важливо: ВООЗ застерігає від стигматизації, маргіналізації та дискримінації груп населення, які можуть постраждати через мавпячу віспу.

До другої групи входять країни, в яких нещодавно зафіксували завезені випадки мавпячої віспи поміж населення та/або де трапляється передавання вірусу віспи мавп від людини до людини в інший спосіб. ВООЗ рекомендує їм вживати захоіви для припинення поширення вірусу: інформувати про ризики зараження, відстежувати випадки зараження та контакти інфікованих, ізолювати й надавати пацієнтам лікування, а також розглянути можливу вакцинацію населення.

ВООЗ закликає щотижня повідомляти про підозри та підтвердження випадків зараження, забезпечити медиків «адекватними засобами індивідуального захисту» та створити клінічні протоколи лікування пацієнтів, а ще — розглянути обмеження щодо міжнародних поїздок для людей з підозрою на зараження.

До третьої групи включають країни, де про передавання мавпячої віспи від тварини до людини відомо або ж повідомлялося в минулому. ВООЗ рекомендує їм створити на національному та/або місцевому рівнях координаційні механізми між органами охорони здоров’я, ветеринарії та охорони дикої природи для моніторингу та управління ризиком зараження у природних середовищах (лісах, заповідниках, домашніх і позадомашніх умовах тощо), провести розслідування цих випадків і ділитися результатами з ВООЗ.

До четвертої групи входять країни, що мають виробничі потужності для діагностики натуральної або мавпячої віспи, створення вакцин або терапевтичних засобів. Вони насамперед мають збільшити виробництво та доступність медичних засобів і співпрацювати з ВООЗ, щоб забезпечити потреби інших.

Реклама

Залишити коментар