У Корбана на кордоні вилучили паспорт через позбавлення громадянства — ЗМІ

У бізнесмена та очільника Центру тероборони Дніпра Геннадія Корбана прикордонники вилучили паспорт, коли він намагався в’їхати в Україну. Пояснюють це позбавленням громадянства.

Про це повідомляють «Українська правда» з посиланням на адвоката та «РБК-Україна» із посиланням на Корбана.

Зараз бізнесмен перебуває на кордоні. За його словами, він спробував в’їхати в Україну з Польщі через пропускний пункт Смільниця (Львівщина). Паспорт вилучили під час проходження митного контролю.

«У результаті я не можу тепер в’їхати за жодним документом: ані за військовим квитком, ані за “Дією”, ніяк. По суті, застряг тут, у прикордонній зоні. Адвокати зараз розбираються, тому що не зрозуміло, за яким документом, наприклад, я можу повернутися (до Польщі — ред.)», — сказав Корбан.

Нещодавно низка українських медіа з посиланням на джерела повідомили, що президент Володимир Зеленський позбавив українського громадянства олігарха Ігоря Коломойського, бізнесмена та чинного голову територіальної оборони Дніпропетровщини Геннадія Корбана, а також народних депутатів Вадима Рабіновича (із забороненої ОПЗЖ) та Ігоря Васильковського («Слуга Народу»).

Народний депутат Сергій Власенко 21 липня опублікував нібито указ Зеленського про позбавлення цих бізнесменів громадянства. Однак на сайті Офісу президента указів про позбавлення громадянства не публікували. Секретар РНБО Олексій Данілов пояснював, що ці укази можуть і не з’явитись на сайті ОП, оскільки містять персональні дані.

У статті 25 Конституції України вказано, що громадянин України не може бути позбавлений громадянства та вигнаний за межі країни. Аналогічна норма вказана у статті 2 Закону «Про громадянство».

А у статті 106 Конституції йдеться, що президент ухвалює рішення про прийняття до громадянства України або його припинення. У Законі «Про громадянство» вказано, що підставою для припинення громадянства є його втрата. А втрата — це добровільне набуття повнолітньою людиною громадянства іншої держави.

Реклама

Залишити коментар