НБУ зберіг облікову ставку на рівні 25%

Нацбанк зберіг облікову ставку 25% і прогнозує її на цьому рівні щонайменше до другого кварталу 2024 року.

Правління Національного банку України ухвалило рішення зберегти облікову ставку на рівні 25% річних. Про це йдеться у повідомленні регулятора.

У НБУ зазначають, що такий рівень ставки дозволить збільшити привабливість гривневих активів завдяки її подальшому впливу на зростання ринкових ставок.

Регулятор вважає, що з урахуванням запланованих надходжень офіційного фінансування це допоможе підтримувати достатній рівень міжнародних резервів та відповідно забезпечувати курсову та макрофінансову стабільність.

За підсумками 2022 року НБУ очікує на інфляцію вище 30% р/р. За оцінками регулятора, у наступні роки вона суттєво уповільниться.

Базовий прогноз Національного банку містить низку припущень, у тому числі про те, що у 2023 році відновиться логістика, знизиться ризики для бізнесу, поступово зростатимуть урожаї.

У нацбанку вважають, що подальшому зниженню інфляції сприятиме вщухання світової інфляції та жорстка монетарна політика самого регулятора.

За прогнозами НБУ, 2023 року інфляція становитиме 20,7%, а 2024 — 9,4%. Її повернення до мети 5% передбачається у 2025 році.

За підсумками першого кварталу ВВП України впав на 15,1% р/р. Проте вже з квітня економічна активність почала пожвавлюватись, бізнес та населення поступово адаптується до нових умов діяльності.

За підсумками 2022 року регулятор очікує падіння ВВП на третину. Темпи відновлення економіки України у 2023—2024 роках становитимуть близько 5–6% на рік, вважають у НБУ. Повернення до зростання регулятор очікує у разі розблокування морських портів.

У 2023—2024 році регулятор очікує на подальшу активну роботу з міжнародними фінансовими організаціями, у тому числі запуск нової програми МВФ для підтримки платіжного балансу та макроекономічної стабільності.

Реклама

Залишити коментар