Лише за рецептом: у серпні зміниться порядок продажу антибіотиків

З серпня аптеки відпускатимуть антибіотики лише за рецептом. Виключення – окуповані території, райони проведення бойових дій та ліки для потреб воєнного часу. Про це інформує МОЗ.

Фармацевт зможе відпустити антибіотик в аптеці у три способи: за електронним рецептом (якщо аптека підключена до ЕСОЗ), за паперовим рецептом та інформаційною довідкою, яка на перехідному періоді буде прирівняна до офіційного документа.

Пацієнт зможе придбати антибіотик за рецептом у будь-якій аптеці. Для цього достатньо предʼявити аптечному працівнику довідку чи паперовий рецепт.

“Реалізація цього рішення є одним із кроків у протидії глобальній проблемі антибіотикорезистентності, а також дозволить відстежувати дані про призначення та обʼєми використання антибіотиків в Україні”, – зазначив міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко.

Виключення буде діяти тільки для тих аптек, що знаходяться в районі проведення воєнних дій або які перебувають в тимчасовій окупації, оточенні. Такі аптеки на час дії воєнного стану зможуть і далі відпускати пацієнтам рецептурні антибактеріальні лікарські засоби без рецепта лікаря.

Окрім цього, у зоні ведення бойових дій та на тимчасово окупованих територіях антибактеріальні препарати, як і нині, відпускатимуть без рецепта. Також передбачається норма, що дозволяє військовим адміністраціям, підрозділам Збройних сил, волонтерським та благодійним організаціям закуповувати в суб’єктів, що мають ліцензію на провадження господарської діяльності з виробництва, оптової торгівлі лікарськими засобами, рецептурні ліки для потреб воєнного часу без рецепта.

Реклама

Залишити коментар