Швейцарія відмовилась лікувати поранених українців через свій нейтральний статус

Федеральний уряд Швейцарії відмовив лікувати поранених під час війни українців — як цивільних, так і військових.

Про це повідомляє Swiss info.

Євроатлантичний координаційний центр реагування на катастрофи звернувся з проханням дозволити лікувати поранених українців у Швейцарії. Цей відділ НАТО координує медичну евакуацію з України на міжнародному рівні.

У травні деякі кантони Швейцарії заявили про готовність лікувати поранених українців, проте скоординована медична служба Швейцарії, Федеральне управління громадської охорони здоровʼя та Федеральний департамент закордонних справ провели різноманітні розслідування і за три тижні відмовили в прийомі поранених українців із юридичних та практичних причин. Головні побоювання уряду стосувались того, що це порушило б статус нейтральної держави.

Річ у тім, що Женевська конвенція та Гаазька угода 1907 року вимагають від нейтральних держав гарантувати, що солдати після лікування не зможуть брати участь у військових діях. Крім того, уряд Швейцарії відмовив у лікуванні цивільних українців, оскільки майже неможливо відрізнити цивільних від солдатів з огляду на те, що «багато цивільних українців беруть до рук зброю, щоб захищати свою країну».

Натомість швейцарські чиновники планують допомагати пораненим і надсилати гуманітарну допомогу в цивільні лікарні в Україні.

Реклама

Залишити коментар