З’явилися перші результати переговорів у Стамбулі про розблокування експорту українського зерна

У Стамбулі в середу, 13 липня, відбулася чотиристороння зустріч із питання розблокування чорноморського експорту українського зерна, в якій брали участь представники України, росії, Туреччини та ООН.

Міністр оборони Туреччини Хулусі Акар повідомив, що сторони домовилися про створення координаційного центру в Стамбулі та погодили «основні технічні питання», зокрема  «спільний контроль у пунктах відправлення та прибуття», пише агентство Anadolu.

За словами міністра, «ми бачимо, що сторони готові вирішити цю проблему». Він оголосив, що наступного тижня має відбутися ще одна зустріч української та російської делегацій, на якій знову розглянуть усі деталі та підпишуть підсумковий документ.

Як повідомляло агентство Reuters із посиланням на джерела серед дипломатів, сторони обговорювали вихід суден із зерном з портів у супроводі українських кораблів за умови, що Росія погодиться на перемир’я під час руху вантажів, а Туреччина за підтримки ООН перевірятиме кораблі, щоб «розвіяти побоювання Росії щодо контрабанди зброї».

Реклама

Залишити коментар