Єврокомісія уточнила, який транзит товарів у Калінінград не заборонено

Єврокомісія в середу, 13 липня, опублікувала додаткові рекомендації для країн ЄС щодо транзиту товарів з росії, згідно з якими, країна-агресор може возити вантажі в Калінінград залізницею.

Як повідомляється на сайті Єврокомісії, транзит підсанкційних товарів автотранспортом російськими операторами заборонено, але ця заборона не стосується залізничного транспорту «без шкоди для зобов’язання країн-членів здійснювати ефективний контроль».

У ЄК пояснили, що країни ЄС мають стежити за тим, щоб обсяги транзиту залізницею не перевищували середнього значення за останні три роки, відбивали «реальний попит на товари першої необхідності», і не мають допускати підозрілих потоків товарів, за допомогою яких санкції могли б обійти.

Єврокомісія також наголосила, що транзит підсанкційних товарів і технологій подвійного та військового призначення заборонено повністю, незалежно від виду транспорту.

«Комісія наголошує на важливості моніторингу двосторонніх торгових потоків між Росією і Калінінградською областю, необхідного для гарантування того, що підсанкційні товари не можуть потрапити на митну територію ЄС», — додали в ЄК.

17 червня влада Литви запровадила заборону на транзит санкційних товарів через свою територію до Калінінградської області росії. Цей регіон, хоча є частиною рф, не має з нею спільного сухопутного кордону, омивається Балтійським морем і межує лише з Литвою та Польщею.

Литва заборонила транзит санкційних товарів у Калінінградську область не лише залізницею, а й автомобільними дорогами.

Влада Литви пояснила заборону отриманням роз’яснень від Єврокомісії про те, що транзит товарів, заборонених до ввезення в ЄС, стане порушенням санкцій, запроваджених проти рф за розв’язану нею війну в Україні.

Президент Литви Ґітанас Науседа заявив, що країна продовжить дотримуватися обмежень на транзит в Калінінградську область і не реагуватиме на погрози з росії.

Реклама

Залишити коментар