В Україні заборонять куріння електронних цигарок у громадських місцях

11 липня цього року набирають чинності норми, згідно з якими куріння електронних сигарет та систем нагрівання тютюну у громадських місцях буде заборонено.

Про це на прес-конференції в Укрінформі з нагоди Всесвітнього дня без тютюну заявила голова підкомітету з питань забезпечення епідемічної безпеки, боротьби з ВІЛ/СНІД та соціально-небезпечними захворюваннями Комітету Верховної Ради України з питань здоров’я нації Лада Булах.

“Надзвичайно важливим стало прийняття комплексного антитютюнового закону № 1978 щодо охорони здоров’я населення від шкідливого впливу тютюну в грудні 2021 року. Цей закон запроваджує важливу позицію – прирівнює електронні сигарети та системи нагрівання тютюну до класичних сигарет. У них будуть такі ж обмеження1. липня цього року набувають чинності норми, згідно з якими куріння електронних сигарет та систем нагрівання тютюну в громадських місцях буде заборонено”, – сказала Булах.

Вона уточнила, що курити електронні сигарети та системи для нагрівання тютюну в офісах, магазинах, кафе, ресторанах та інших місцях буде заборонено так само, як і звичайні сигарети.

Народний депутат також наголосила на інших важливих обмеженнях цього закону.

“Друга важлива норма закону – це також заборона реклами електронних сигарет та систем для нагрівання тютюну. Ця норма почне працювати через 18 місяців після ухвалення закону, тобто з середини 2023 року.

Ще однією дуже важливою нормою є заборона продажу ароматизованих сигарет, так і рідин для ароматизації. Не секрет, що долучення дітей до куріння відбувається саме на цей гачок – ароматизовані сигарети, які пахнуть ягідками, шоколадом, а не тютюном. Саме через такі сигарети молоді люди стають курцями на десятиліття.

Також буде збільшено розмір медичних попереджень: 65 відсотків упаковки цигарок займатиме інформація та фото про наслідки захворювань, що виникають внаслідок куріння.

“Ці попередження з’являться на упаковках електронних сигарет, оскільки досі вони не містили жодних попереджень для курців”, – додала Булах.

Як повідомляв Укрінформ, за прогнозами ВООЗ, до 2025 року в Україні очікується зниження поширеності вживання тютюну на 25,9%.

Реклама

Залишити коментар