Цікаві факти про моркву

Цікаві факти про моркву

Морква − один із найпоширеніших овочів у всьому світі. Цей коренеплід невибагливий до клімату та ґрунту і сповнений вітамінів. У їжу можна вживати як сам корінь, так і стеблі та листя, адже вони дуже корисні і мають чудовий аромат. Більшість поширених сортів моркви мають помаранчевий колір, за яким будь хто одразу відрізняє моркву від інших овочів. Багато людей, звикших до звичайного помаранчевого овочу, будуть здивовані, коли дізнаються, що плід виглядав інакше: давня морква була жовтою або фіолетовою.

Історія дикої моркви

Світ не стоїть на місці і постійно змінюється, і це стосується всього – від азартних ігор до овочів. Так, популярні слоти колись мали вигляд наземних автоматів, а морква була дикою та трішки іншою. Дикі сорти моркви існують дуже давно, а сімейство «Парасольні», до якого належить наш сучасний овоч, росте на Землі вже тисячі століть. Велика кількість різновидів дикого овочу мали різну форму, розмір, смак і, звісно, забарвлення: від біло-жовтого до синьо-фіолетового. Характерно, що темніші сорти овочу зростали в Азії, а жовті росли в Середземномор’ї.

Морква була дикою тривалий час: люди знали про її існування, але займалися переважно обробкою злаків та небагатьох одомашнених рослин. На моркву звернули увагу десь у Х сторіччі нашої ери: її почали активно вирощувати у малоазіатському регіоні.

Як з’явилася сучасна морква

Пройшли століття, і фіолетову моркву почали вирощувати у багатьох країнах світу. З іншого боку, середземноморська жовта морква не зазнала змін, адже була непоказною і тонкою − на відміну від яскравого, великого азіатського коренеплоду. В XVII столітті європейці схрестили сорти, взяті з різних регіонів. Таким чином з’явилася знайома всім помаранчева морква. Цей сорт коренеплоду поєднує в собі:

  • корисні мінерали та вітаміни (антоцини, каротиноїди);
  • чудовий аромат;
  • здатність до тривалого зберігання;
  • невибагливість у вирощуванні.

Помаранчева сучасна морква отримала всі переваги азіатського та середземноморського видів, має крупний розмір і солодкий приємний смак. Вона соковита і смачна, з неї можна робити величезну кількість страв. Цілком зрозуміло, що саме помаранчевий овоч найбільш розповсюджений у наші дні. Але морква жовтого та фіолетового кольорів все ще зустрічаються, хоча й стали екзотичними.

Додамо, що темний колір овочу – це наслідок впливу антоціану. Ця речовина розповсюджена в природі і надає поверхням рослин червоного та фіолетово-синього забарвлення. За жовто-помаранчевий колір відповідають альфа- та бета-керотин.

Яку моркву не варто купувати

Морква буде смачною та корисною, якщо вибирати її правильно. Так, коренеплід з ушкодженнями чи надто деформований може мати знижені смакові характеристики, отже його краще не купувати. Також не слід використовувати овоч, якщо:

  1. На ньому є темні плями/крапки. Це ознака початку процесу гниття.
  2. Середина коренеплоду різко контрастую за кольором з областю, розташованою ближче до шкірки. Це означає, що для вирощування моркви використовували багато хімікатів.
  3. Плід має зелені плями. Це говорить, що овоч не дозрів або занадто довго зберігався на сонці, через що буде гірчити.
  4. Морква має відростки. Плід перезрілий, його смакові якості менш виражені.
  5. Поверхня м’яка або легко проминається. Всередині починається гниття.
  6. Поверхня волога і слизька. Коренеплід або зіпсований, або оброблений хімречовинами.

Морква вагою не більше 150 г, рівномірного помаранчевого кольору та без дефектів є найсмачнішою та соковитішою. Навіть якщо при вирощуванні овочу використовувались нітрати, за час зростання він не встигає увібрати в себе таку кількість шкідливих речовин, що мали б наслідки для здоров’я

Реклама

Залишити коментар