Лідери НАТО назвали росію найсерйознішою загрозою безпеці Альянсу в новій стратегічній концепції

На саміті НАТО в Мадриді в середу, 29 червня, затвердили нову стратегічну концепцію Північноатлантичного альянсу, в якій росію визначили як «найсерйознішу і найбільш пряму загрозу» безпеці союзників.

Про це повідомляє пресслужба НАТО.

У стратегічній концепції перераховані пріоритети, основні завдання та підходи НАТО на наступне десятиліття, описані безпекова ситуація, цінності та ключова мета НАТО із забезпечення колективної оборони союзників.

Альянс вперше розглянув у концепції виклики, які Китай ставить перед «безпекою, інтересами та цінностями союзників», а також назвав зміну клімату «головним викликом нашого часу».

У тексті концепції згадується, що НАТО продовжуватиме розвивати партнерські відносини з Боснією та Герцеговиною, Грузією і Україною, і що Північноатлантичний альянс підтверджує своє рішення, ухвалене на саміті в 2008 році, та подальші рішення щодо Грузії та України.

Також сказано, що жорстока агресивна війна росії проти України серйозно змінила безпекову ситуацію, а неодноразові порушення нею міжнародного гуманітарного права та звірства спричинили невимовні страждання та руйнування. У НАТО визнали, що «сильна, незалежна Україна є життєво необхідною для стабільності євроатлантичного регіону».

У концепції наголошується, що Росія «прагне встановити сфери впливу і прямий контроль за допомогою примусу, підривної діяльності, агресії та анексії, використовуючи звичайні, кібер- та гібридні засоби», і підриває міжнародний порядок.

Водночас у НАТО наголосили, що не є загрозою для росії, не прагнуть конфронтації і, хоча не можуть вважати рф своїм партнером через її агресивну політику та дії, «готові підтримувати канали зв’язку з Москвою для зниження ризиків і запобігання ескалації».

У НАТО також заявили, що стратегічні ядерні сили Альянсу є найвищою гарантією безпеки союзників і, поки у світі існує ядерна зброя, НАТО залишиться ядерним союзом.

Попередню версію стратегічної концепції ухвалили на саміті НАТО в Лісабоні у 2010 році. Тоді Альянс називав росію партнером.

Реклама

Залишити коментар