Кулеба закликав призупинити повноваження рф в ОБСЄ

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба закликав призупинити повноваження росії в ОБСЄ на тлі захоплення територій і атаках на українські міста.

Про це він сказав у зверненні під час щорічної конференції ОБСЄ щодо огляду питань безпеки.

«Я ставлю одне питання, яке висить у повітрі: що досі робить представник Росії за цим столом? Якою є додана вартість участі Росії в ОБСЄ після того, як вона порушила всі десять фундаментальних принципів Гельсінського заключного акту? Як Росія сприяє безпеці та співробітництву в Європі, крім того, що їх руйнує? Чому їй досі можна зловживати платформою ОБСЄ для поширення хибних наративів та дезінформації?» — сказав він.

Глава МЗС України зазначив, що ОБСЄ має зробити важкий вибір.

«Залишити все, як є, і дозволити Росії зруйнувати Організацію чи вжити заходів та знайти спосіб призупинити повноваження Росії. Формалізм тут не допоможе. За часів, коли на карту поставлено майбутнє порядку безпеки в Європі, потрібні рішучі дії. Якщо для цього необхідно створити прецедент, створіть його», — наголосив міністр.

Кулеба заявив, що росія роками готувалася до великої війни у Європі. Вона мілітаризувала Крим та прилеглі акваторії, проводила примусову паспортизацію та призов на військову службу на окупованих територіях України, а також витіснила присутність ОБСЄ з регіону.

«Росії надто довго потурали, і тепер нам доводиться мати справу з монстром, який руйнує все на своєму шляху. Путін відкрито заявив про свої агресивні плани відновлення радянської імперії – по суті, завоювання сусідніх суверенних держав. Члени російського політичного істеблішменту регулярно погрожують іншим країнам ядерними ударами. Нагадаю всім, що йдеться про одного з постійних членів Ради Безпеки ООН, якому світова спільнота доручила зберігати міжнародний мир та безпеку, а не руйнувати їх», — сказав він.

Кулеба додав, що кремль прагне знищити українську державу, українську політичну незалежність та суверенітет.

«У переслідуванні цієї мети жорстокість Москви не знає межі і доходить до масштабних звірств проти мирного населення, згвалтувань, пограбувань, депортацій, руйнування інфраструктури та культурної спадщини. Російська артилерія знищує цілі міста. Росія тероризує мирні українські міста ударами ракет великої дальності. Нещодавні удари в житловий будинок у Києві та переповнений торговий центр у Кременчуці є останніми жахливими воєнними злочинами, які забрали життя десятків невинних українців», — резюмував він.

Реклама

Залишити коментар