У МЗС розповіли, як видаватимуть візи росіянам

Громадяни рф зможуть отримати українську візу через незалежну міжнародну компанію-посередника VFS Global у восьми містах росії.

Про це повідомив речник МЗС України Олег Ніколенко в інтерв’ю DW.

Посередника залучать до процесу, оскільки українські консульства не працюють в рф від моменту повномасштабного російського вторгнення в Україну.

Візовими центрами VFS Global можна буде скористатись у восьми російських містах: Москві, Санкт-Петербурзі, Єкатеринбурзі, Калінінграді, Казані, Новосибірську, Ростові-на-Дону та Самарі. А громадяни рф, які перебувають у третіх країнах, можуть звертатися по візу до українських дипустанов у цих країнах.

«Це будуть стандартні українські візи і стандартна процедура отримання, але за невеликим винятком. Оскільки росія належить до категорії держав із підвищеним міграційним ризиком, відповідно, перевірка візових клопотань буде займати більше часу, тому що буде здійснюватися глибше», — пояснюють у МЗС.

Відмовлятимуть у видачі візи тим росіянам, які є у санкційних списках чи в переліку осіб, що створюють загрозу національній безпеці України. До них належать, зокрема, деякі російські актори, співаки, діячі культури.

Але навіть видана віза не гарантуватиме вільного в’їзду в Україну, остаточне рішення щодо перетину кордону ухвалюватимуть українські прикордонники.

17 червня президент України Володимир Зеленський анонсував запровадження візового режиму з росією з 1 липня. Того ж дня уряд припинив дію угоди з рф про безвізовий режим, який діяв із 1997 року.

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба заявив, що це допомагатиме на відстані від України виявляти людей, які загрожують нашій національній безпеці.

Ще до повномасштабного вторгнення рф на сайті президента України була петиція, яка пропонувала заборонити чи обмежити російським громадянам в’їзд на територію країни. Вона набрала необхідні 25 тисяч голосів, а Зеленський її підтримав.

Реклама

Залишити коментар