Шмигаль пояснив, що дасть Україні статус кандидата на членство в ЄС

Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль пояснив, що на практиці дасть Україні статус кандидата на членство в ЄС, який уже погодила Єврокомісія.

Про переваги Шмигаль розповів у Facebook.

Він наголосив, що ЄС не подарував Україні цей статус, адже за останні роки країна провела «величезну роботу» з реформування.

Що означає для України статус кандидата?

  • Юридичне закріплення європейського майбутнього України. Це означає, що Україна не просто потенційно колись може приєднатися до ЄС — процес уже запущений, і вона відповідає вже значній кількості критеріїв, які висуваються до кандидатів.
  • Підготовка до членства передбачатиме завершення всеохопної трансформації всіх сфер. У цьому Україну постійно підтримуватиме Єврокомісія, надаючи необхідну консультаційну та іншу допомогу.
  • Україна стане повноправним членом програм та ініціатив ЄС, відкритих як для країн Євросоюзу, так і країн зі статусом кандидата на членство. Україна як країна-кандидат матиме ширші можливості для того, щоб її голос був почутий під час формування політик ЄС.
  • Отримавши статус-кандидата й розпочавши рух до членства, Україна ставатиме більш привабливою для інвесторів. Бізнес-клімат наближатиметься до умов країн ЄС: інвестори діятимуть на ринку, який є передбачуваним, а бізнес буде захищеним. Привабливість для інвесторів також потребуватиме надійних гарантій безпеки після перемоги над росією.
  • Україні буде доступна фінансова допомога для країн, які готуються до вступу в ЄС (Інструмент передвступної допомоги, IPA). Така допомога може надаватися через гранти, інвестиції або як технічна допомога.
  • Крім того, акумулюючи кошти для відновлення України сьогодні через спеціальний Трастовий фонд солідарності, ЄС ставитиметься до таких інвестицій не як до післявоєнної відбудови третьої країни, а інвестування в добробут потенційного майбутнього члена ЄС.

«Рух до ЄС дозволить модернізувати нашу державу, і ми зацікавлені провести всі зміни якнайшвидше. Україна — це Європа, і невдовзі вона буде членом Європейського Союзу», — підсумував прем’єр.

Реклама

Залишити коментар