Земан пояснив зміну своєї політики щодо росії

Президент Чехії Мілош Земан заявив, що змінив своє ставлення до росії після повномасштабного вторгнення в Україну.

В інтерв’ю Радіо Свобода він сказав, що після початку повномасштабної війни настала “принципово нова ситуація”.

“Перед нападом на Україну з Росією просто велись розмови, з нею провадилась торгівля, коротко говорячи, до неї ставились як до нормальної країни. Це цілком природньо і робили так всі важливі європейські та світові державні службовці. Що іншого ми мали б робити з найбільшою країною світу?” – зазначив Земан.

Він додав, що його країна має відкриту економіку і добрі відносини з усіма «визначними країнами світу».

«Однак ситуація принципово змінилась в мить російської агресії на Україну, а коли зміниться ситуація, зміниться і ваш погляд. Не робімо вигляду, прошу, що кожний, хто раніше не висловлювався про Путіна як про злочинця, був цілком поза образом, чи що кожний, хто намагався з ним нормально спілкуватись, підтримував всі його кроки. Напад на Україну був для багатьох людей в Росії і поза нею холодним душем, і я є одним з них», – підсумував Земан.

Земан мав репутацію одного з найбільш доброзичливо налаштованих до кремля європейських політиків. У минулому він ставив під сумнів необхідність санкцій і неоднозначно висловлювався про анексію Криму. Втім, після нового вторгнення росії в Україну Земан різко засудив російську агресію, висловив підтримку Україні та закликав до жорстких санкцій проти кремля.

Реклама

Залишити коментар