Україна має використати досвід Кувейту зі стягнення репарацій з Росії і не відмовлятися від майнових претензій за Крим і Донбас

Україна повинна використати досвід іраксько-кувейтської війни для отримання компенсацій від Росії за завдані війною збитки.

Про це заявила Надзвичайний і Повноважний Посол, радниця міністра енергетики України Олена Зеркаль під час онлайн-дискусії Київського безпекового форуму, заснованого Фондом Арсенія Яценюка «Відкрий Україну».

«На жаль, міжнародне право не дає дієвих механізмів швидкого повернення і можливості компенсації, реституції втраченого майна і взагалі втрачених життів», – зазначила вона.

«Водночас є вже досвід країн, які проходили війни і отримували компенсації після цих війн. Я думаю, що нам потрібно скористатися досвідом Кувейту і війни, яка відбувалася між Іраком і Кувейтом. Після цього була створена відповідна компенсаційна комісія, яка протягом багатьох років працювала над тим, щоб опрацювати всі позови», – сказала Зеркаль.

На її думку, якщо в Україні буде проведена робота з підготовки оцінки втрат і позови будуть готуватися безпосередньо на підставі методології, яка визнана ООН, то в нас займе набагато менше часу на отримання компенсацій, ніж це зайняло у Кувейту.

Водночас Олена Зеркаль зазначила, що міжнародне право не настільки розвинене, як інші галузі права. 

«Ми знаємо це, оскільки проходили всі позови, які були проти Росії в рамках Європейського суду з прав людини, де ми також розраховували колись отримати великі компенсації за втрати, які ми зазнали в Криму і на Донбасі. Водночас, наскільки я знаю, зараз ми взагалі відмовилися від майнових претензій, і зараз мова йде просто про порушення прав в Європейському суді з прав людини», – повідомила вона. 

«Я дізналася про те, що ми відмовилися від майнових претензій, десь пів року тому, коли ми розглядали питання щодо так званих 3 мільярдів Януковича, по яким ще триває судовий розгляд і де не прийнято ще остаточне рішення Високим судом Лондона», – додала Олена Зеркаль.

«Притому що судові процеси дуже довготривалі, і навіть зараз завершені процеси по двостороннім угодам про захист інвестицій, ще не завершилося жодною виплатою, окрім одного кейсу, який був між компаніями. Це «Нафтогаз» і «Газпром», – резюмувала вона.

Реклама

Залишити коментар