Зеленський підписав закон про захист людей, що зазнали репресій і потрапили у російський полон

Президент Володимир Зеленський у День пам’яті жертв геноциду кримськотатарського народу підписав закон про соціальний і правовий захист людей, яких російські окупанти позбавили особистої свободи, та членів їх сімей.

Про це Зеленський розповів у відеозверненні.

Відповідний законопроєкт парламентарі ухвалили ще у січні 2022 року. Він передбачає, що спеціальна комісія встановлюватиме факт позбавлення людини особистої свободи внаслідок збройної агресії проти України та створення Єдиного реєстру людей із цим статусом.

Закон передбачає:

  • щорічну державну та одноразову державну грошову допомогу постраждалим та членам їхніх сімей;
  • медичну та реабілітаційну, зокрема психологічну, допомогу, санаторно-курортне лікування;
  • гарантії відшкодування витрат на професійну правову допомогу, що надавалася для захисту прав і законних інтересів людей;
  • першочергове право на забезпечення жилими приміщеннями з фондів житла для тимчасового проживання;
  • реалізацію та гарантування трудових прав, прав на пенсійне забезпечення, загальнообов’язкове державне соціальне страхування, прав на освіту;
  • відновлювальні (постізоляційні, реінтеграційні) заходи, заходи з адаптації, підтримки (супроводу) людей після їх звільнення;
  • спрощений порядок видачі документів, що посвідчують особу, та відстрочення платежів за зобов’язаннями людей, щодо яких встановлено факт позбавлення особистої свободи внаслідок збройної агресії проти України.

Зеленський наголосив, що цей закон — для захисту всіх звичайних цивільних людей, хто зазнав репресій від окупантів і хто був захоплений ними у полон. 

«Цей закон, зокрема, і для Нарімана Джелялова і багатьох інших, хто в Криму, у своєму рідному домі, позбавлений чужинцями волі. Для тих, кого утримують у тюрмах на півострові та хто вивезений в росію. Цей закон для рідних і близьких усіх бранців кремля: в Донецьку, Луганську, в усіх тих районах і в Криму. Для всіх, хто зазнав знущань від ворога», — сказав він.

Реклама

Залишити коментар