В Україні помилували 363 засуджених, які захотіли захищати державу

За три хвилі помилування засуджених, які заявили про бажання захищати Україну, з-під варти звільнили вже 363 людини. Вони опинилися у рядах ЗСУ та тероборони. У Мін’юсті розповіли, чи планується четверта хвиля звільнень.

Про це повідомив міністр юстиції України Денис Малюська в етері спільного телемарафону українських телеканалів.

За його словами, звільненню засуджених передувала тривала процедура оцінки. З-під варти випускали лише тих ув’язнених, щодо кого переконалися про відсутність небезпеки для суспільства, і там, де дійсно була можливість задіяти їх в обороні України.

Наразі практично всі, щодо кого була запущена процедура помилування, опинилися у рядах ЗСУ та територіальної оборони.

«Там були теж свої цікаві моменти. Виявилося, що кілька людей, які написали такі заяви та говорили: “Випустіть нас достроково, ми підемо захищати державу”, коли почали виходити та побачили бусик тероборони, який їх очікував біля виходу, одразу передумали. Але це були одиничні випадки», — розповів Малюська.

Він запевнив, що Мін’юст не тримає «Дамоклів меч» над головою звільнених. Звільняли, переважно, засуджених, у яких строк покарання вже був на завершальному етапі, тож повертати їх назад немає сенсу. Малюська наголосив, що вони «втратили суспільну небезпеку».

За словами міністра, кожна хвиля звільнення засуджених означала збільшення ризиків до прийнятного мінімуму. Наразі на четверту хвилю Мін’юст не наважується. До того ж поки що немає запиту від ЗСУ про потребу у військових.

«У нас немає поки що запитувальної позиції від ЗСУ, що їм дійсно треба військові. Щоб потреба була настільки великою, щоб погодитися на такі ризики. Добровольців у нас вистачає», — сказав Малюська.

Реклама

Залишити коментар