Суд арештував активи офшорів російського олігарха Фрідмана на 12,4 млрд грн

Суд наклав арешт на 12,4 мільярда гривень російського олігарха Михайла Фрідмана в «Альфа-банку». Ідеться про цінні папери кіпрських компаній, пов’язаних із бізнесменом.

Про це повідомила генпрокурорка Ірина Венедіктова та Бюро економічної безпеки.

До війни та під час повномасштабного вторгнення олігарх та його партнери через офшори та «Альфа-банк» легалізували активи на 1,1 мільярда гривень.

За даними слідства, через схему із фіктивними правочинами, Фрідман разом із бізнес-партнерами намагалися уникнути можливих негативних наслідків: наприклад, санкцій та націоналізації активів. Раніше суд вже арештував майже пів мільярда гривень активів офшорних компаній.

Слідчі встановили, що офшорна компанія використовує рахунок в цінних паперах відкритий у фінансовій установі і є підстави вважати, що цінні папери на рахунку набуті внаслідок фіктивних правочинів, а отже, є речовими доказами. Тож суд вирішив накласти арешт на активи кіпрських компаній на загальну суму понад 12,4 мільярда гривень.

У перші дні війни Financial Times писало, що Фрідман нібито виступи проти війни в України. Фрідману та його партнерам належить найбільший приватний банк росії «Альфа-Банк», мережа супермаркетів X5 і оператор мобільного зв’язку Veon.

Більшість свого часу олігарх проводить у Москві та Лондоні. Британське видання The Sunday Times навіть оцінила його як 11-у найбагатшу людину Великої Британії минулого року.

Реклама

Залишити коментар