Історик Тімоті Снайдер назвав 10 причин, чому українська перемога важлива для всього світу

Перемога України у війні з Росією – це єдиний шлях досягнення миру. Про це заявив письменник та історик, професор Єльського університету, постійний член Інституту гуманітарних наук у Відні Тімоті Снайдер у спеціальному зверненні під час онлайн-дискусії Київського безпекового форуму, заснованого Фондом Арсенія Яценюка «Відкрий Україну».

Снайдер назвав 10 причин, чому ця перемога важлива не лише для України, а й для світу.

«Перша причина, ключова: перемога України, на моє переконання, – це єдиний шлях досягнення миру… Перемога Росії призведе до подальшої російської агресії. Капітуляція України означатиме продовження російських звірств на українській землі», – сказав він.

«По-друге, я вважаю, що перемога України важлива для безпеки регіону. Єдиний спосіб захистити українців – це українська перемога. Водночас, це дуже важливо і для народів країн Балтії, для Польщі, Румунії, Молдови – аби російська агресія не досягла успіху», – сказав він.

Третя причина, чому перемога України важлива, за його словами, стосується насамперед безпеки громадян: «Немає жодного іншого шляху захистити українських громадян, окрім як перемога України. Доки триває війна, українці в умовах російської окупації переживають депортацію та інші звірства, українці на неокупованій території потерпають від обстрілів та бомбардувань». 

Четверта причина, сказав історик, стосується захисту демократії, оскільки саме демократія є нестерпною для Путіна і його режиму.

«Водночас, на моє переконання, – і це п’ятий пункт – це важливо для демократій загалом. Якби Росія виграла цю війну, це була б величезна перемога для усіх сил, що протистоять демократії, для усіх, хто хоче використовувати те чи інше насилля для повалення демократій», – сказав Тімоті Снайдер.

Шостим пунктом він назвав важливість перемоги України для захисту базового принципу: всі нації рівні, а держави заслуговують на повагу: «Іншими словами, перемога України – ще один поштовх до постімперіалістичного світу».

«Сьома причина важливості перемоги України стосується пам’яті про Другу світову війну. Для Путіна уроки Другої світової війни – це те, що треба більше війни. Для Путіна уроки перемоги над фашизмом – це те, що треба більше фашизму», – наголосив Снайдер.

Восьмим пунктом важливості перемоги України він назвав позитивні наслідки для майбутнього самої Росії, яка повинна стати нормальною цивілізованою країною.

«Дев’яте. Україна повинна перемогти, адже, як ми знаємо, вона є величезним виробником продовольства для решти світу», – сказав історик.

«Десятий пункт, який певним чином підсумовує всі попередні. Перемога України допоможе не лише українцям, а й усім нам спрямувати свою увагу до майбутнього… Вважаю, дуже важливо, аби європейці та інші допомогли в тому, аби запропонувати українцям майбутнє після цієї війни – у сенсі членства в ЄС та потужної допомоги, яка дасть Україні змогу відбудуватися», – сказав Тімоті Снайдер.

«Якби українці не боролися, якби капітулювали, наше майбутнє, майбутнє демократій було б зараз дуже похмурим. Українці своєю боротьбою дають іншим демократіям час», – резюмував він.

Реклама

Залишити коментар