Перші вироки щодо воєнних злочинів росії зʼявляться не раніше, ніж через 1-2 роки — Мінʼюст

Україна має достатньо доказів воєнних злочинів російсько-окупаційних військ. А за певних обставин також можна констатувати наявність злочину геноциду.

Про це заявив міністр юстиції України Денис Малюська в етері національного телемарафону, цитує «Радіо Свобода».

За його словами, оголошувати вироки російським військовим та керівництву росії можуть як українські національні суди, так і міжнародні інстанції.

Це, зокрема, Міжнародний кримінальний суд (МКС), трибунал, створення якого нещодавно підтримала Парламентська асамблея Ради Європи, та суди інших держав.

Малюська каже, що головна проблема таких справ полягає у тому, щоб затримати винних фізично. Якщо вирок виноситиме український суд, інструментом пошуку таких людей буде, зокрема, «Інтерпол».

«Якщо вироки оголошуватимуться МКС, то тут взагалі ще цікавіша історія, тому що його юрисдикцію підтримує більшість країн світу», — переконує міністр.

І додає, що більшість країн світу не зважатимуть навіть на дипломатичний захист, наприклад, володимира путіна чи його оточення, якщо вони потраплять на територію країни, яка визнає юрисдикцію МКС.

Це, за словами Малюськи, щонайменше обмежить можливість причетних до злочинів виїздити за межі росії. Повноцінний запуск цих механізмів і перші вироки займуть щонайменше 1-2 роки.

«Природно, завжди міжнародні юрисдикції були повільними, і це ще дуже швидкі терміни для міжнародних судів. Як правило, це 6-8 років і далі», — запевнив голова Мін’юсту.

Реклама

Залишити коментар