Європа може оголосити ембарго на російську нафту наступного тижня

Країни Європейського Союзу уже наступного тижня, скоріш за все, затвердять поетапне ембарго на російську нафту. Про це пише Укрінформ.

Країнам ЄС знадобилося кілька тижнів, аби узгодити контури цього плану, інтенсивні переговори ще триватимуть у вихідні. Після цього Єврокомісія сформулює остаточну пропозицію послам країн ЄС для затвердження. За словами кількох посадовців та дипломатів, посли зустрінуться в середу, остаточне схвалення документа очікується до кінця тижня.

Ембарго на постачання нафти буде найбільшим та найважливішим заходом у шостому пакеті санкцій ЄС проти росії. Пакет також охоплюватиме обмеження для найбільшого російського банку «Сбербанк» та частини високопосадовців.

Якщо Угорщина не чинитиме штучних перешкод, процес має бути завершено без проведення зустрічі лідерів ЄС, що дасть змогу уникнути непростої процедури залучення всіх 27 глав держав, зазначає видання.

Вирішальну роль у виробленні цього підходу відіграла позиція Німеччини, яка на момент вторгнення в Україну імпортувала близько третини своєї нафти з росії. Міністр енергетики ФРН Роберт Габек заявив, що останніми тижнями Німеччині вдалося скоротити цей показник до 12%.

росія як найбільший постачальник нафти до Європи забезпечувала близько чверті щорічних потреб ЄС, що становило близько половини всього російського експорту. Компенсувати дефіцит нафти Європа має намір за рахунок збільшення імпорту з інших джерел, таких як країни Перської затоки, Нігерія, Казахстан та Азербайджан.

Реклама

Залишити коментар