Болгарія відмовляється постачати Україні зброю через суперечки в парламенті

Болгарія, яка є членом НАТО, через роздроблену коаліцію у парламенті не може домовитися про постачання зброї в Україну на допомогу у захисті від російської агресії.

Про це пише Bloomberg.

Так, країна, яка є виробником автоматів Калашникова та боєприпасів, досі обмежувала свій внесок в оборону України гуманітарною допомогою, касками та бронежилетами.

Раніше міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба зазначав, що досі не отримав відповіді від болгарського уряду щодо надання військової допомоги.

«Бронежилети, техдопомога, все це дуже важливо, але, хлопці, я маю на увазі, давайте будемо серйозними — якщо у вас є каска та бронежилет, але у вас немає зброї в руках, ви приречені», — заявив Кулеба.

Як пише Bloomberg, така ситуація пов’язана з роздробленою правлячою коаліцією на чолі з прем’єр-міністром Кирилом Петковим. Чотирипартійне об’єднання призвело до затяжної політичної кризи в країні ще минулого року.

Тепер одна партія, проросійськи налаштовані соціалісти, неодноразово попереджала, що вийде з коаліції, якщо в Україну вирушить військова техніка, а інша, правоцентристська Демократична Болгарія, заявила 21 квітня, що зробить те саме, якщо Болгарія відмовиться це зробити.

Наразі парламентські дебати з цього питання затяглися і очікується, що коаліція продовжить обговорення наступного тижня.

Петков, який заявив, що Болгарія «надто близька до конфлікту», щоб відправляти зброю, пообіцяв вести діалог усередині коаліції.

«На користь України мати стабільну Болгарію», — написав також болгарський прем’єр.

Водночас Кулеба закликав уряд залишатися «на правильній стороні історії».

Реклама

Залишити коментар