Японія вперше з 2003 року назвала Курильські острови незаконно окупованою територією

Міністерство закордонних справ Японії вперше з 2003 року назвало південні Курильські острови незаконно окупованою територією.

Таке визначення міститься у новому випуску Синьої книги з дипломатії — урядового довідника про зовнішню політику країни, яке МЗС Японії щороку видає з 1957 року, повідомляє Голос Америки.

В оновлену версію довідника також включили формулювання про те, що острови — це «невід’ємна частина Японії». Такого опису не було в документі з 2011 року.

Крім того, японське МЗС засудило російське вторгнення в Україну, назвавши його «насильством, що підриває основи міжнародного порядку не тільки в Європі, а й в Азії», і заявило, що на цьому фоні складно говорити про перспективи переговорів з Росією щодо укладення мирного договору.

З кінця Другої світової війни Японія претендує на чотири південні острови Курильської гряди — Ітуруп, Шикотан, Кунашир та Хабомаї. Острови були анексовані Радянським Союзом, а японці були з них виселені.

1956 року Москва і Токіо підписали декларацію про завершення воєнних дій, проте мирний договір так і не був укладений.

До 2003 року японська дипломатія офіційно називала острови «незаконно окупованими», а до 2012 року — «споконвічними землями». З 2012 року уряд уникав таких формулювань, сподіваючись досягти компромісу з Росією.

Реклама

Залишити коментар