Україна перемогла у битві за Київ, але на Донбасі буде важче, – екс-директор ЦРУ

Україна може святкувати перемогу у битві за Київ, але потрібно готуватися до масштабної атаки росіян на Донбасі у несприятливій для українських військ степовій місцевості.

Про це заявив Директор ЦРУ у 2011-12 роках, Командувач Центральним командуванням США у 2008-10 роках, колишній командувач силами Сполучених Штатів і НАТО в Іраку та Афганістані генерал Девід Петреус під час онлайн-дискусії Київського безпекового форуму, заснованого Фондом Арсенія Яценюка «Відкрий Україну».

«Україна вже може святкувати перемогу битви за Київ, за північ, Чернігів, коли ворога було відкинуто. Ми знаємо, як рухалися росіяни і з Сумської області, і з півночі, і довкола Чернігова. І всі ці битви були виграні Україною, яка зупинила рух Росії», – сказав він.

Петреус відзначив, що у битві за Київ українцям сприяла, зокрема, лісиста місцевість, натомість на сході і півдні переважають степові зони, які сприятимуть широкомасштабному наступу Росії на Донбасі.

«Там відкрита місцевість, на відміну від того, як вона виглядає довкола Сум, Чернігова чи Києва. Тобто, це більш сприятлива територія для того, щоб піти широким фронтом, танковими силами та ін. Тому нам треба молитися, щоб, скажімо, були дощі і щоб рух бронетехніки Російської Федерації був ускладнений через погодні умови», – сказав екс-командувач силами США.

«Ви вже показали здатність боротися і битися і успішно, і ефективно. І хоча місцевість буде не такою сприятливою для українських військ, менше з тим, можна якось це компенсувати, тому що росіяни борються лише чисельністю, а не умінням», – додав генерал.

Він наголосив, що росіяни поки безуспішно намагаються прорвати лінію оборони Збройних Сил України, щоб створити котел довкола українських сил.

Девід Петреус також припускає, що російські війська біля Харкова мають на меті відтягувати на себе українських військових, щоб вони не могли діяти на інших напрямках.

Він також висловив захоплення діями українських сил у Миколаєві, які не дали Росії просунутися до Одеси.

«Коли ми подивимося на Миколаїв, де ми бачимо також дуже мужніх людей, які тримають росіян, і ми бачимо, що відбувається довкола цих двох мостів біля Миколаєва. І в спробах росіян пробитися до Одеси, до Чорного моря. Але вони навіть не підійшли до Одеси, оскільки їх блокували біля Миколаєва, і там зараз відбувається контратака, яка, мабуть, закінчиться звільненням Херсона, який був власне першим містом, яке було майже захоплене росіянами», – резюмував екс-командувач силами Сполучених Штатів і НАТО в Іраку та Афганістані.

Реклама

Залишити коментар